Nixon: ultima bătălie

Asistăm la lupta electrizantă dintre un preşedinte căzut în dizgraţia poporului său şi un intervievator redutabil, în filmul „Frost/Nixon“.

Regizorul de Oscar Ron Howard („A Beautiful Mind“, „Cinderella Man“, „Apollo 13“) a transpus cinematografic piesa dramaturgului şi scenaristului Peter Morgan („The Last King of Scotland“. „The Queen“), redare a duelului verbal dintre Richard Nixon (Frank Langella), preşedintele căzut în dizgraţie după scandalul „Watergate“, şi David Frost (Michael Sheen), un om de televiziune în ascensiune. Filmul ne introduce în culisele întâlnirii dintre cei doi protagonişti, concretizată în interviul televizat, la finalul căruia Nixon îşi recunoaşte vinovăţia faţă de poporul american.

Duel în culise

În 1997, la trei ani după ce a părăsit Casa Albă, Nixon acceptă un interviu referitor la neregulile mandatului său, în special la episodul „Watergate“, care a pus capăt carierei sale politice. Are libertatea să îşi aleagă interlocutorul şi optează pentru cel pe care îl consideră cel mai puţin agresiv şi mai uşor de intimidat, David Frost, un om de TV recunoscut mai degrabă ca playboy decât ca jurnalist.

Realizarea acestei întrevederi istorice antrenează după sine o serie de negocieri între cei doi „combatanţi“, precum şi între oamenii lor de încredere, manevre de culise, o întreagă pregătire, psihologică şi informaţională, desfăşurate pe parcursul mai multor săptămâni. Chiar dacă sunt adversari, Nixon şi Frost ajung să se admire reciproc, iar „duelul“ dintre ei, exemplu de virtuozitate scenaristică, actoricească şi regizorală, ne face martorii unui moment unic în istorie. Oamenii lui Frost

Pentru Frost, momentul devenea cea mai importantă ocazie din carieră. Cu îndoieli în ce priveşte priceperea sa de a face faţă redutabilului său adversar, Frost lasă orgoliile la o parte şi îşi caută ajutoare. Consilierii acestuia sunt strategul Bon Zelnick (Oliver Platt), James Reston Jr. (Sam Rockwell), scriitor şi criticul cel mai înverşunat al lui Nixon.

De cealaltă parte a ringului se află oamenii fostului preşedinte, dintre care se detaşează colonelul Jack Brennan, interpretat impecabil de Kevin Bacon („Mystic River“, „The River Wild“).

Seria de interviuri Nixon/Frost a rămas un moment de referinţă în istoria televiziunii americane, cu o audienţă de 45 de milioane de telespectatori. Show-ul avea să fie şi ultima apariţie importantă la televiziune a fostului preşedinte, care a murit în 1994.

Interpretare excepţională

Frank Langella reuşeşte, probabil, cel mai tulburător rol al carierei sale, şi, deşi a ratat Globul de Aur pentru Cel mai bun actor într-o dramă în favoarea lui Mickey Rourke (pentru „The Wrestler), este foarte posibil să-şi adjudece Oscarul. Chiar dacă lista nominalizaţilor la Oscar nu a fost făcută încă publică până la închiderea ediţiei, e aproape sigură prezenţa lui Langella pe lista Academiei de Film Americane.

„Frost/Nixon“ a obţinut 5 nominaliză ri la Globul de Aur, pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal, Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună muzică originală.