Un număr de 15 senzori amplasați în București și Ploiești înregistrează permanent, din 1 octombrie 2018, nivelul poluanților din aer, iar datele sunt disponibile publicului pe site-ul https:// airly.eu/map/en/ sau în aplicația Airly pentru smartphone, prin intermediul primei rețele independente de monitorizare a calității aerului din România.
În prezent, București este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar în Iași și Brașov nivelul particulelor în suspensie (PM10 și PM2.5), particule fine generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor, depășesc constant nivelul maxim acceptat de legislație.
România a avut depășiri ale valorilor limită ale poluantilor din aer și obligația de a stabili planuri de îmbunătățire a calității aerului încă din anul 2010. După mai multe informări, Ministerul Mediului a fost dat în judecată la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au luat măsuri de reducere a poluării aerului în Capitală.
Potrivit Comisiei Europene, în aglomerarea București valorile-limită zilnice au fost depășite în mod constant încă de la momentul în care dreptul UE a devenit aplicabil României, iar în 2016 valorile au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile.