Să le permită firmelor mici şi mijlocii posibilitatea să-şi reeşaloneze datoriile către stat sau nu?
Această întrebare pune jăratic între membrii social-democraţi şi cei democrat-liberali ai cabinetului Boc.
Constantin Niţă, ministrul PSD al IMM-urilor, a declarat, ieri, că „statul trebuie să vină în sprijinul IMM-urilor şi să accepte reeşalonări ale datoriilor pe care le au companiile”. Alte două variante propuse de Niţă mai sunt plata datoriei de bază, dar reeşalonarea penalităţilor şi ştergerea definitivă a penalizărilor care se adună din cauza neplatei la timp a sumelor scadente. Discuţiile cu Finanţele vor continua El a precizat că a avut deja o discuţie în acest sens cu Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor. „Între a nu lua nimic la bugetul de stat şi a obţine datoriile reeşalonate este preferabil a doua variantă”, a argumentat ministrul IMM-urilor.
Declaraţia sa vine la o săptămână după ce şeful Fiscului, Sorin Blejnar, a afirmat că nu este de acord cu revenirea la sistemul reeşalonării datoriilor la stat. „Sorin Blejnar nu este de capul lui”, a mai spus, ieri, Niţă. 90% din falimente sunt cerute de stat Fostul ministru de finanţe, liberalul Varujan Vosganian, îi sugerează ministrului pentru IMM „să mai aştepte până la finalul negocierilor cu FMI. Probabil una dintre clauze va fi să nu existe astfel de scutiri şi reeşalonări”. El ne-a spus că România a avut o experienţă „tristă” în trecut, când scutirile se acordau arbitrar. În plus, motivele pentru care firmele decid să nu îşi achite datoriile sunt foarte greu de verificat, precizează Vosganian.
Potrivit lui Constantin Niţă, 90% din falimentele firmelor sunt cerute de stat. Datele Oficiului Registrului Comerţului arată că numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a scăzut uşor în ultimele luni: de la peste 1.620 în decembrie, la aproape 1.600 în ianuarie, ajungând la 1.525 în februarie.