Nisa, totul inclus

Vei avea parte şi de mare, şi de munte, şi de străduţele înguste din centrul vechi

Nisa, oraşul francez de pe coasta Mării Mediterane, poate fi o bună destinaţie de weekend. Dacă eşti dinamic, trei zile îţi ajung ca să te plimbi pe faleză, să urci pe coline, să te rătăceşti pe străduţe prin centrul vechi şi să iei puţin pulsul oraşului. Nisa este plină de vervă, miroase frumos, a parfumuri scumpe şi mâncăruri rafinate. Vei remarca din prima eleganţa francezilor de aici, hainele lor bine croite, genţile şi pantofii scumpi, coafurile şic.

Nu e de mirare că locuitorii Nisei investesc atât în îngrijire, căci la tot pasul observi centre de frumuseţe şi chirurgie estetică. Fie că sunt tineri ori vârstnici, oamenii se remarcă prin ţinute de bun gust, nu prin stridenţă, iar multe doamne par că abia au ieşit de la coafor, chiar şi atunci când îşi plimbă căţelul.

În extrasezon, Nisa are preţuri bune şi nu este atât de aglomerată. Comparativ cu lunile iunie, iulie şi august, când este doldora de turişti, în mai poţi face liniştit plajă. Cât vremea nu permite să rămâi doar în costum de baie, pe faleza îngustă rămân destule locuri pentru toată lumea.

Ca să fii eficient, pleacă de vineri dimineaţă din România. Sunt zboruri începând cu ora 8.30 şi, chiar dacă faci escală la Viena, la ora prânzului vei fi la Nisa. Cu numai 4 euro, autobuzul 98 te va duce chiar în centrul oraşului. Este preferabil să eviţi taxiurile, pentru că tariful este piperat. Chiar dacă preţurile recomandate la ghişeul de informaţii din aeroport sunt 20 de euro, ziua, şi 28 de euro, noaptea, cu greu vei negocia cu taximetriştii. Îţi vor cere între 30 şi 35 de euro.

Colina Castelului

Când ajungi la hotel, nu pierde vremea. Fă un duş, pune în rucsac un prosop şi fugi pe plajă! Poţi trage un pui de somn, fix cât să te odihneşti după zbor şi să te bronzezi puţin. Dacă nu ai chef să dormi, poţi să priveşti marea, să respiri mirosul ei sau să priveşti Alpii. Pe la 17.00 deja, te poţi muta de pe plajă pe deal.

Mai aproape de mare este Colina Castelului, de pe care poţi admira o frumoasă cascadă, Portul Mont-Boron şi Golful Îngerilor. Nu este foarte mult de urcat, iar scările fac traseul foarte accesibil. Pentru că aici există multă verdeaţă, multe bănci şi un loc de joacă perfect pentru copii, familiile din Nisa vin adesea pe deal să-şi petreacă weekendurile la iarbă verde. Gustă pateul de foie gras Seara, merită să tragi o fugă în centrul vechi, un labirint de stră- duţe, cu multe buticuri de suveniruri, bistrouri, pizzerii şi gelaterii. O îngheţată de fructe te va răcori bine după o zi agitată, iar clătitele şi gogoşile de un gust formidabil îţi vor „reface“ rezervele de energie.

Oricum, suficient cât să ajungi în piaţa Massena, unde vei găsi o mulţime de restaurante cu specific pescăresc. Meniurile sunt însă cam scumpe, o singură porţie de mâncare fiind cel puţin 22 de euro, dar merită să încerci o supă de peşte, midii, stridii ori scoici. Dacă nu-ţi plac dietele marine, poţi să guşti pateul de foie gras ori friptura de raţă cu garnitură de legume. Bonus: Monte Carlo, Cannes ori St. Tropez

Pentru că ai apucat să-ţi faci o idee despre Nisa, sâmbătă poţi lua autobuzul sau trenul pentru a vizita Monaco, St. Tropez ori Cannes. Noi am ales Monaco pentru că acolo se află şi Monte Carlo, cu celebrul său Cazinou şi Palatul Princiar. Din spatele Cazinoului, Marea Mediterană se vede în toată splendoarea sa şi tot aici se află apartamente în care locuiesc VIP-uri. Nu am întâlnit nicio vedetă, dar am admirat o tânără balerină, de 16 ani, care exersa paşi.

De la Cazinou, am traversat portul, am urcat scările unui deal şi am ajuns la reşedinţa lui Albert de Monaco. Singura restricţie este să nu urci în costum de baie, în rest poţi admira nestingherit clădirile impunătoare şi o mare grădină, cu plante exotice. Vizitează şi Institutul de Oceanografie, aflat în zona rezidenţială.

Ca să ajungi la timp în aeroport, lasă ultima zi tot pentru Nisa. Poţi merge la cumpărături în centrul vechi, în piaţa de flori sau la Arenele Romane. Acestea se află în cartierul Cimiez, aşezat pe o altă colină a Nisei. Ajungi uşor cu autobuzul 22, preţul unui bilet fiind de 1 euro. Tot pe acest deal vei găsi şi Mănăstirea franciscană din Cimiez, unde te poţi reculege pentru câteva minute.

NU RATA! > Promenade des Anglais, celebrul bulevard ornat cu palmieri, de unde poate fi admirat hotelul Negresco, ridicat de românul Henri Negresco. > Parcul Carol, al cărui nume a fost inspirat de regele Carol al II-lea, care obişnuia să vină frecvent la Nisa, împreună cu Elena Lupescu. Se spune că francezii îl iubeau pentru firea sa petrecăreaţă.