Ultimele două săptămâni de toamnă aduc ploi abundente şi temperaturi sub limita îngheţului şi ninsori dupa data de 25 noiembrie. Temperaturile scad treptat, iar ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare. Săptămâna viitoare nu se vor înregistra temperaturi mai mari de 4 grade Celsius.
Potrivit estimărilor Administrației Naționale de Meteorologie, valabile pentru intervalul 17-30 noiembrie 2014, regimul termic va deveni normal pentru această perioadă din an, iar în unele regiuni se va situa sub mediile climatologice, în timp ce precipitațiile mixte vor fi prezente pe arii extinse după data de 17 noiembrie, iar ninsorile din 25 noiembrie, mai ales în zona montană, arată estimările Administrației Naționale de Meteorologie, valabile pentru intervalul 17-30 noiembrie 2014.
În Banat, în primele zile ale intervalului, vremea se va menține ușor mai caldă decât în mod obișnuit în a doua decadă a lunii noiembrie, cu temperaturi maxime, în medie, de 13-14 grade. Începând din 20 noiembrie, însă, valorile termice vor scădea, devenind normale pentru această perioadă din an și apoi urmând a se situa chiar sub mediile climatologice, cu un ecart mediu al maximelor de 6-9 grade, mai mici în ultimele zile ale lunii, spre 4 grade. Regimul minimelor nocturne va avea aceeași evoluție, astfel că, la început, acestea vor fi mult mai ridicate decât cele obișnuite, cu o medie de 5-8 grade, apoi vor scădea continuu, urmând a se situa, în medie, între zero și două grade Celsius, cu valori ușor negative spre sfârșitul lunii. Vor fi ploi pe arii extinse, cu caracter temporar, în perioada 17-21 noiembrie, iar probabilitatea pentru precipitații va crește din nou spre sfârșitul intervalului de prognoză, când acestea vor fi mixte.
În Crișana, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în a doua decadă a lunii noiembrie, cu temperaturi maxime, în medie, de 12-14 grade. Începând din 20 noiembrie, însă, valorile termice vor scădea, devenind normale pentru această perioadă din an, iar local chiar sub mediile climatologice, cu un ecart mediu al maximelor diurne de 5-9 grade, ușor mai mici spre sfârșitul lunii. Regimul minimelor nocturne va avea aceeași evoluție, astfel că la început acestea vor fi mult mai ridicate decât cele obișnuite, cu o medie de 5-7 grade, apoi vor scădea continuu, urmând a se situa, în medie, între zero și două grade, iar spre sfârșitul lunii în jurul a—2 grade Celsius. Vor fi ploi pe arii extinse, cu caracter temporar, în perioada 17-20 noiembrie, iar ulterior se estimează o creștere a probabilității pentru precipitații slabe mixte abia după data de 25 noiembrie.
În Transilvania, în primele zile ale intervalului se anunță o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit în a doua decadă a lunii noiembrie, cu temperaturi maxime, în medie, de 10-12 grade. Însă, începând din 20 noiembrie, valorile termice diurne vor scădea, devenind normale pentru această perioadă din an și apoi urmând a se situa chiar sub mediile climatologice, cu un ecart mediu al maximelor de 4-7 grade, mai mici către sfârșitul lunii, spre două grade Celsius. Regimul minimelor nocturne va avea aceeași evoluție, astfel că la început acestea se vor situa, în cea mai mare parte a regiunii, peste cele obișnuite, cu o medie de două și 5 grade, apoi vor scădea continuu, urmând a se a se încadra între—2 și două grade, cu valori medii local mai mici, spre—5 grade, către sfârșitul lunii. Pe arii extinse, vor fi ploi, în primele zile, moderate cantitativ în jurul datei de 19 noiembrie, iar în restul intervalului vor fi precipitații în general slabe, cu caracter local, care, după data de 20 noiembrie, vor fi mixte.
În Maramureș, în primele zile ale intervalului, vremea se va menține mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an, astfel că temperaturile maxime vor fi de 11-13 grade, în medie. Începând din 20 noiembrie, valorile termice vor scădea treptat, urmând a se situa sub mediile climatologice ale perioadei, cu un ecart mediu al maximelor diurne de 5-8 grade, mai mici, spre două grade, la sfârșitul lunii. Aceeași evoluție este estimată și în privința regimului minimelor nocturne, care vor scădea de la valori, în medie, de 4-7 grade în primele nopți, la un ecart de la—1 la 3 grade, după data de 21 noiembrie, cu temperaturi chiar și mai mici spre sfârșitul lunii, când se vor situa, în medie, în jurul a—4 grade. În intervalul 17-21 noiembrie, vor fi precipitații pe spații extinse, cu caracter temporar, predominant sub forma de ploaie. Probabilitatea pentru precipitații mixte, în general slabe, va crește după data de 25 noiembrie.
În Moldova, în primele zile ale intervalului, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de cele normale în a doua decada a lunii noiembrie, cu temperaturi maxime, în medie, de 6-9 grade și minime de 3-6 grade. Începând din 20 noiembrie, însă, vremea se va răci treptat, temperaturile urmând a se situa sub mediile climatologice specifice perioadei, cu valori medii ale maximelor diurne de zero și 4 grade și ale minimelor nocturne între—4 și două grade. În prima săptămână probabilitatea pentru precipitații se menține ridicată, acestea urmând a fi mai frecvente și, izolat, în cantități mai însemnate în data de 19 noiembrie, când vor predomina ploile, dar și în 20-21 noiembrie când sunt de așteptat precipitații mixte.
În Dobrogea, în primele zile ale intervalului, valorile termice vor fi ușor peste cele caracteristice perioadei calendaristice, cu maxime de 11-14 grade și minime de 7-9 grade, mediat pe regiune. Începând din 21 noiembrie, vremea se va răci, valorile termice urmând a se situa sub mediile climatologice, cu maxime diurne de 3-6 grade și minime nocturne situate, în general, între zero și două grade. În intervalul 17-21 noiembrie, probabilitatea pentru ploi va fi destul de ridicată, iar în data de 19 noiembrie acestea se vor semnala pe arii extinse și pot fi mai însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitații, mixte și, în general, slabe cantitativ, va crește din nou începând cu 25 noiembrie.
În Muntenia, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme normală termic pentru această dată, chiar ușor mai caldă spre mijlocul săptămânii, astfel că temperaturile maxime vor fi, în medie, de 9-13 grade. Abaterea pozitivă fața de mediile specifice perioadei va fi și mai evidentă la valorile nocturne de la începutul intervalului, acestea urmând a se încadra între 5 și 7 grade, mediat pe regiune. Începând din 21 noiembrie, regimul termic va scădea sub cel normal al perioadei, atingând, în medie, 4-8 grade la valorile diurne între—3 și un grad la cele nocturne. În perioada 17-22 noiembrie, probabilitatea pentru ploi se menține relativ ridicată, în special în data de 19 noiembrie, când acestea vor fi, în general, moderate cantitativ. Spre sfârșitul primei săptămâni și după data de 25 noiembrie, precipitațiile, slabe cantitativ, vor fi mixte.
În Oltenia, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme normală termic pentru data din calendar și chiar ușor mai caldă spre mijlocul săptămânii, astfel că valorile maxime vor fi, în medie, de 9-13 grade. Din 21 noiembrie, temperaturile vor scădea, devenind mai mici decât cele normale în această perioadă din an, cu un ecart mediu de 4-8 grade la cele diurne și între—2 și două grade la minimele nocturne. În perioada 17-21 noiembrie, vor fi ploi pe arii extinse, în special în 18-19 noiembrie, când acestea vor fi în general moderate cantitativ. După data de 25 noiembrie va crește probabilitatea pentru precipitații mixte.
La munte, regimul termic se va situa la începutul intervalului în general peste cel climatologic normal, cu valori diurne în medie de 4-7 grade și minime de la zero la două grade. Din data de 20 noiembrie, vremea se va răci accentuat, astfel că pe timpul nopților temperaturile vor fi exclusiv negative, spre o medie între—7 și—4 grade Celsius, iar în cursul zilelor valorile termice se vor situa în jurul limitei de îngheț. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în prima săptămâna a intervalului de referință. La început vor fi mai ales ploi, iar la peste 1.700 metri precipitații mixte, dar în 20 și 21 noiembrie vor predomina ninsorile. Precipitații, în general, slabe cantitativ, mai ales ninsori, se vor semnala din nou după data de 25 noiembrie.
Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, transmite ANM.