Ninge pe Marte

Sonda spaţială Phoenix, aparţinând NASA, a surpins imagini cu fulgi de zăpadă care cădeau din norii planetei Marte, la o distanţă de patru kilometri deasupra solului.

Un dispozitiv laser produs pentru a colecta informaţii privitoare la atmosfera marţiană şi la solul planetei a detectat precipitaţii sub formă de ninsoare însă, din datele furnizate, a reieşit că acestea se evaporau înainte de a atinge suprafaţa planetei.

"Acest fenomen este fără precedent pe Marte", a spus Jim Whiteway de la Universitatea York, din Toronto, coordonatorul staţiei meteorologice de pe Phoenix. În continuare, cercetătorii caută dovezi care să ateste că zăpada a atins solul.

Din informaţiile colectate de sonda spaţială Phoenix reiese că în solul marţian se află şi carbonatul de calciu, principala componentă chimică a cretei, precum şi particule care ar putea fi argilă. Acestea se formează numai în prezenţa apei.Descoperirea poate duce la concluzia că, în trecut, a existat apă pe planeta roşie.

NASA a catalogat drept un mare succes misiunea, care a costat aproape 500 de milioane de dolari. În luna iunie, cercetătorii care culeg datele trimise de sondă au anunţat că au identificat apă în stare solidă pe suprafaţa planetei.

Programată iniţial pentru a se desfăşura pe parcursul a trei luni, misiunea sondei spaţiale Phoenix a intrat în cea de-a cincea lună. Ultimele date arată un declin al capacităţilor acesteia, din cauza dificultăţilor pe care le întâmpină la acumularea energiei solare.

Până la încheierea misiunii conduse de Universitatea din Arizona, cercetătorii îşi propun să activeze un microfon cu ajutorul căruia să capteze posibilele sunete de pe Marte.

 

 

Sursa:Science Daily