O ediţie nouă a volumului "Mein Kampf", însoţită de numeroase comentarii, va fi publicată în Germania, în ianuarie, pentru prima dată după destrămarea celui de-al Treilea Reich.
Această republicare a devenit posibilă datorită faptului că drepturile asupra volumului scris de Adolf Hitler vor reintra în domeniul public în 2016, a anunţat Institutul de istorie contemporană (IFZ) din Munchen, care se ocupă de acest proiect editorial.
Cartea, ce include textul dictatorului nazist, însoţit de 3.500 de comentarii şi adnotări, va conţine două volume şi un total de 1.948 de pagini şi va fi vândută cu preţul de 59 de euro, a precizat directorul IFZ, care lucrează la acest proiect din anul 2009.
Noua ediţie adnotată, cu o copertă sobră şi simplu intitulată "Hitler, Mein Kampf. O ediţie critică", se doreşte "ştiinţifică" şi cu "o funcţie politică şi morală", afirmă Andreas Wirsching, directorul IFZ.
"Este vorba de a sparge mitul" despre autorul acestei cărţi, scrisă în 1924, când Adolf Hitler se afla în închisoare, după o tentativă ratată de puci, spune Andreas Wirsching, în contextul în care există însă şi foarte multe voci care au protestat faţă de reeditarea volumului "Mein Kampf", chiar şi într-o ediţie adnotată.
"Nu este doar o sursă" pentru a cunoaşte ideologia nazistă, afirmă istoricul însărcinat cu acest proiect, Christian Hartmann. "Este, de asemenea, un simbol şi reprezintă una dintre ultimele relicve ale celui de-al Treilea Reich", a adăugat el.
În Franţa, o ediţie adnotată a aceleiaşi cărţi, ce expune teoria nazistă aflată la originea exterminării a 6 milioane de evrei, va fi publicată tot în 2016.
Pe de altă parte, un fost infirmier din lagărul de la Auschwitz, în vârstă de 95 de ani, a fost judecat în apel, fiind apt să compară în faţa unui tribunal, deşi facultăţile sale fizice şi cognitive sunt foarte afectate, a anunţat, marţi, justiţia germană, deschizând astfel calea spre un proces.
Acuzatul, denumit Hubert Z., potrivit presei germane, a fost acuzat de "complicitate" la exterminarea a cel puţin 3.681 de evrei, care au fost gazaţi încă de la sosirea lor la Auschwitz, un lagăr emblematic pentru Holocaust, la sfârşitul verii anului 1944.
Curtea de Apel din Rostock, invalidând decizia dată în primă instanţă în iunie, a considerat, vineri, că Hubert Z. nu este "complet inapt" pentru a fi judecat.
Magistraţii au dezvăluit într-un comunicat că fostul nazist prezintă "tulburări cognitive" şi "slabe capacităţi fizice", dar consideră că acestea pot fi compensate prin adaptarea şedinţelor de judecată.
Asistat de trei apărători, nonagenarul va putea să beneficieze de "pauze, întreruperi, îngrijiri medicale", va avea dreptul de a solicita explicaţii şi repetarea întrebărilor.
Totuşi, nicio dată nu a fost fixată pentru deschiderea audierilor pentru acest proces. Mai multe proceduri identice, chiar în stare avansată, au eşuat în ultimii ani, din cauza stării de sănătate a acuzaţilor.
Potrivit Parchetului, acuzaţia principală se referă la 14 convoaie de deportaţi, care au ajuns la Auschwitz între 15 august şi 14 septembrie 1944, fiind venite de la Lyon, Rhodes, Trieste, Mauthausen, Viena şi Westerbork.
Un număr de 12 anchete sunt în plină desfăşurare în Germania împotriva unor foşti membri din SS, la câteva luni după condamnarea la patru ani de închisoare a lui Oskar Gröning, fostul contabil de la Auschwitz. (Sursa: mediafax.ro)