Relația lui Nicușor Dan cu Soros. Explicațiile primarului despre finanțările obținute de la fundația miliardarului

Nicuşor Dan Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nicușor Dan susține că nu a primit finanțări de la Fundația Soros pentru ca asociația sa, Salvați Bucureștiul să organizeze sau să participe la proteste împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. El a explicat în ce context a obținut fonduri de la organizațiile controversatului miliardar.

Nicușor Dan a fost întrebat a primit bani de la ONG-urile lui Soros pentru a organiza proteste împotriva proiectului Roșia Montană. Asociația pe care a înființat-o a contestat în instanță mai multe acte legate de proiectul inițiat de Gabriel Resources.

România a obținut câștig de cauză în procesul intentat de Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Decizia a venit surprinzător, Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) hotărând în favoarea României. Aceasta, deși  reprezentanții Guvernului estimau că vom vom fi obligați să plătim despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari.

Nicușor Dan, despre protestele Roșia Montană

Înainte de verdictul ICSID, politicienii căutau țapi ispășitori pe care să dea vina pentru plata despăgubirilor. Iar unul dintre ei, la îndemână, era și Nicușor Dan, dat fiind implicarea sa și a asociației Salvați Bucureștiul în protestele împotriva proiectului minier. În acest context,  a fost întrebat dacă a primit finanțări de la Fundația Soros pentru a organiza protestele. Primarul general a negat că ar fi primit fonduri pentru protestele organizate contra proiectului Roșia Montană.

„Nu… nu…”, a răspuns Nicușor Dan, adăugând că la momentul în care s-au făcut aranjamentele cu Gabriel Resources, statul trebuia să se asigure că sunt respectate toate condiționalitățile de mediu și de protejare a patrimoniului.

„Eu sper să nu plătească (despăgubirile - n. red.). Dacă va plăti, responsabili sunt acei oameni care s-au angajat, la începutul anilor 2000, s-au angajat față de compania cu care s-au angajat, că proiectul este unul legal și vor da toate autorizațiile. Și s-a dovedit, fără ca ei să facă analiza, fără ca în contractul pe care ei l-au făcut la începutul anilor 2000 să prevadă dacă nu se respectă condițiile de mediu, dacă nu se respectă condițiile de protejare a patrimoniului, proiectul acesta nu poate fi realizat. Trebuia, în momentul în care s-au făcut acele angajamente, ca nu doar statul român să își asigure riscurile, ca investitorul, așa cum își asumă oriunde în lumea asta, să-și asume riscurile”, a spus Nicușor Dan la Antena 3, înainte de verdictul ICSID.

Victor Ponta Sursa Foto - Dreamstime

Explicațiile primarului general

Nicușor Dan a explicat care a fost legătura cu Fundația Soroș în contextul protestelor de la Roșia Montană. El a spus că organizația sa a organizat o conferință de presă într-o sală din sediul fundației, în acel moment.

„Noi eram un ONG, împreună cu alte ONG-uri, care n-avem un sediu în 2013, mai ales un sediu în care să poți să inviți 50 de jurnaliști sau 20 de jurnaliști, și acești oameni – care erau o fundație ca și noi – aveau o sală în care am făcut această conferință de presă la care și eu am participat.

Nu mai țin minte ce s-a întâmplat în momentul ăla. Erau, cred, 30 – 40 de ONG-uri active pe subiectul ăsta, inclusiv ONG-ul în care eu eram, Asociația Salvați Bucureștiul, și probabil că în consultările pe care le-am avut atunci, informal, unde să facem conferința de presă, s-a dovedit că acolo, la Fundația Soros e o sală”, a explicat Nicușor Dan.

În 2013, în contextul protestelor din stradă, parlamentul dominat de PNL și PSD, a votat o lege prin care era respins proiectul Roșia Montană. Între cei care au votat împotrivă s-a aflat și Victor Ponta, premierul de la acea vreme. Votul său a fost surprinzător în condițiile în care guvernul său tocmai aprobase inițierea exploatării miniere.

Miliardarul George Soros Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicușor Dan și finanțările lui Soroș

În urmă cu câțiva ani, primarul general explica care au fost relațiile sale cu organizațiile finanțate de miliardarul George Soros. În 2016 , Nicuşor Dan, candidat USB la Primăria Capitalei, spunea că a primit o sponsorizare, personal, ca matematician de la Fundația Soros. S-a întâmplat în anii 90 când a participat la cursurile unei școli de matematică.

„Să lămurim: în anul 1991 sau 1992, am primit de la Fundaţia Soros România 300 sau 400 de dolari pentru a mă duce la o şcoală de matematică în Italia. Asociaţia Salvaţi Bucureştiului a avut finanţări de la mai mulţi donatori, dar o dată a avut o finanţare de 5.000 de euro de la o fundaţia americană - CEE Trust- cu un scop precis: să facem un manual de bună practică pentru urbanism. Fundaţia CEE Trust are, la rândul ei, 7 finanţatori, printre care şi Fundaţia Soros. Aceasta este toată relaţia pe care eu am avut-o vreodată cu domnul Soros“ spunea Nicușor Dan în 2016.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Explicații despre mecanismul de finanțare

El a explicat mecanismul prin care asociația sa a primit finanțări pentru proiecte. Fondurile au venit prin programele FDSC (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), înființată de Comisia Europeană. Prin acest ONG se derulează finanțări pentru organizații civice. Fondurile provin de la mai mulți finanțatori. Între acestea sunt Granturile SEE și Norvegiene, dar și organizații precum CEE Trust, unde contribuie și Fundația Soros. 

„E un mecanism pe care oamenii trebuie să îl înțeleagă. Există o Fundație Soros care contribuie la o altă fundație, CEE Trust, unde contribuie și Fundația Ford, Fundația Marshall și multe alte fundații americane foarte prestigioase. Această fundație vine cu niște bani în România la o altă fundație, FDSC, iar aici asociații cum e a noastră participă la concursuri de proiecte. Nu sunt bani pe care Soros îi dă în mână cuiva.

Sunt oameni care fac proiecte, cum a fost în cazul nostru să învățăm ONG-urile să facă o activitate în urbanism, construcții, partajarea spațiului verde și al patrimoniului, și un board care nu are nici o legătură cu Soros și care atribuie bani asociațiilor în mod contractual”, spunea Nicușor Dan în anul 2016.