Primăria Generală a Municipiului București a ajuns în faliment din cauza deciziilor greșite adoptate în cei patru ani de mandate, de Gabriela Firea, susține Nicușor Dan, candidatul PNL și USR-PLUS la Primăria Generală.
Candidatul propus de PNL și USR-PLUS la Primăria generală, Nicușor Dan, a declarat într-o conferință de presă că nu afacerea Constanda, a falimentat Primăria Generală ci deciziile proaste ale actualei administrații condusă de Gabriela Firea.,
„La sfârșitul lui 2019, datoriile curente ale Primăriei Capitalei erau 1,5 miliarde de lei, datorii comerciale și 1,5 miliarde de lei datorii către stat. La momentul acesta, nu am informația oficială, (…) dar se pare că datoria curentă a Primăriei Capitalei, la sfârșit de iulie 2020 este de 3,7 miliarde de lei. Asta înseamnă că Primarul PSD, Firea, a cheltuit în 4 ani bugetul pe 5 ani. Asta înseamnă că datoria curentă a Primăriei Capitalei este bugetul pe anul următor”, a declarat Nicușor Dan.
El a precizat că primarul Gabriela Firea este un pericol pentru Municipalitate, fiind depășită de funcția pe care o ocupă.
„Este evident că primarul ăsta a fost depășit de anvergura funcției pe care a avut-o, dar în momentul în care ești depășit și duci orașul în faliment, te ascunzi în gaură de șarpe de rușinea asta. Nu vrei să mai iei încă un mandat la primărie, nu visezi să fii președintele PSD, să fii prim-ministru, să fii președintele României”, a precizat Nicușor Dan.
El a precizat că unul dintre motivele pentru care PMB este „falimentară” îl reprezintă înfiinţarea companiilor municipale, al căror capital cumulat ar fi de 825 de milioane de lei.
„Capitalul cumulat al companiilor municipale este de 825 de milioane de lei, adică Primăria Capitalei a luat din banii proprii şi a dus în capitalul acestor companii aproape 200 de milioane de euro. A spus că face asta pentru ca anumite servicii publice să fie mai ieftine. Dar, de fapt, ele sunt mai scumpe", a susţinut Nicușor Dan.
Firmele lui Firea trag bugetul în jos
Candiatul PNL și USR-PLUS a făcut analiza companiilor municipale, pe care le consideă un factor important în falimentarea Primăriei.
„Pentru spații verzi, în 2016 când nu aveam companii municipale, Primăria Capitalei plătea 73 de milioane de lei, în 2019, când avem companiile municipale, plătește 101 milioane lei, cu 25% mai mult. Cimitire, în 2016 plătea 27 de milioane, în 2019 plătește 32 de milioane, cu 20% mai mult. Dezinsecție, deratizarea, dezinfecție, în 2016 plătea 7 milioane, în 2019 plătește 12 milioane, cu 40% mai mult și pe mine tot mă mănâncă țânțarii și în Cotroceni, unde am cabinetul parlamentar și în Viilor unde locuiesc”, a arătat Nicușor Dan.
El a continuat arătând că Centru de îngrijire „Sfânta Teodora”, în momentul în care era operat de serviciile Primăriei Capitalei, avea un tarif de 3.800 de lei pe lună, pentru fiecare pacient, iar când compania municipală medicală a vrut să preia acest serviciu, a propus servicii de 9100 de lei de pacient, cu peste 100% mai mult decât prețul pe care îl oferea serviciul Primăriei.
Un alt lider PSD cere amânarea alegerilor: „Ne trebuie moarte pentru voturi?”
„Compania de consolidări a început consolidarea imobilului din Academiei 3-5, prețul pe metru pătrat este de 6.000 de euro. Compania de pază are servicii atât de scumpe, că nici Primăria Capitalei nu o contractează la evenimentele publice pe care le organizează. (…) Compania imobiliară a fost inventată ca să administreze mai bine patrimoniul orașului, a cheltuit 8 milioane de lei și a blocat în capital social – 57 de milioane de lei, care sunt veniturile municipalității – 64 de milioane în 2016 și 64 de milioane în 2019”, a mai spus Nicușor Dan.
Costuri mari, profituri zero
Firma de publicitate și afișaj, care are uncapital de 18 milioane de lei fără să aducă nici un ban public din taxe pe publicitate în Municipiul București, compania de parcări care a blocat un capital de 24 de milioane, fără să reușească să facă profit, deși administrează toate parcările publice și compania de iluminat care a pus luminițele de Crăciun de 18 milioane de lei pe an.
„Compania de managementul transportului a cheltui 9 milioane, a blocat un capital de 16 milioane, nu a făcut nimic. Este cea care a cumpărat cu 500.000 euro, 15 mașini electrice pe care le ține nefolosite. Compania sport pentru toți nu a făcut nimic. Compania de tehnologie a informației a cheltuit 12 milioane și un capital de 4,5 milioane ca să facă 20 de site-uri. Compania turistică a cheltuit 9 milioane, a blocat un capital de 9 milioane și nu a făcut nimic, nici măcar un ghid turistic al Bucureștiului nu a fost în stare să facă”, a mai spus Nicușor Dan.
Candidatul a precizat că toate aceste companii au fost înființate pentru ca oameni din anturajul PSD să primească niște bani și că salariile acestor companii sunt mult peste nivelul pieței, ajungând și la 9.300 de lei.
„Concluzia este că primarul PSD a dus orașul în faliment și refuză să își asume acest eșec. În loc să-și asume acest eșec, dă vina pe alții și vrea un nou mandat, se visează președintele PSD și președintele României, dar eu sunt optimist că bucureștenii peste două luni îi vor face evaluarea corectă”, a menționat Nicușor Dan.