NICUSOR DAN cere suspendarea deciziei care interzice aplicațiile de taxi. FIREA răspunde TĂIOS

NICUSOR DAN cere suspendarea deciziei care interzice aplicațiile de taxi. FIREA răspunde TĂIOS

Miercuri, deputatul Nicușor Dan a formulat o plângere către Tribunalul București prin care cerea suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București din 19 decembrie care ar obliga folosire unui dispecerat pentru realizarea activității de taximetrie. Dan a susținut că aplicațiile pot fi folosite, dacă Legea taximetriei nu interzice acest lucru.

La ieșirea din Tribunalul București, Nicușor Dan a subliniat faptul că aplicațiile folosite de bucureșteni pentru serviciile de taximetrie erau o soluție care asigurau funcționarea decentă a relației clienților cu șoferii.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt multe probleme în activitatea de taximetrie din Bucureşti, dar era o chestiune care funcţiona, şi anume aplicţiile pe care le-a creat piaţa liberă şi care permiteau oricărui bucureştean care avea un telefon mobil să vadă ce taxiuri sunt în zona lui, ce preţuri au şi ce note are fiecare din taximetrişti. Printr-o hotărâre de Consiliu General din 29 decembrie, aceste aplicaţii sunt practic interzise şi eu, ca deputat de Bucureşti, am cerut azi Consiliului General să îşi retragă această hotărâre, am formulat plângerea prealabilă şi aici la Tribunal, am cerut în prealabil ca instanţa să suspende executarea acestei hotărâri, care ar urma să intre în vigoare în 10 zile de la publicare, deci undeva pe 5-6 ianuarie”, a declarat deputatul pentru RomâniaTV.

 

 

În conformitate cu legea 38/2003, primarul general are obligația să se asigure că lagalitatea în activitatea de taximetrie este verificată, a amintit parlamentarul.

 

 

„Sunt covins că niciunul dintre dumneavoastră nu ştiţi care este acel departament din Primărie care se ocupă, aşa cum spune legea taximetriei, ca în cinci zile de la orice sesizare să dea curs, să verifice nelegalităţi în activitatea de taximetrie din Bucureşti. Dacă primăria vrea cu adevărat să reglementeze această activitatea, să se uite după taximetriştii pirat care bântuie, să se uite după taximetrişti care sunt autorizaţi să funcţioneze în alte localităţi decât în Bucureşti. De fapt, toate problemele din activitatea de taximetrie şi comportamentul uneori neprofesionsit al taximetriştilor, vine uneori din această concurenţă neloială, care chiar primăria trebuie să o oprească (...) Aceste aplicaţii mobile sunt cele care permit clientului să facă comparaţia între serviciile pe care le produc diferiţi taximetrişti şi diferite dispecerate”,  a adăugat Nicușor Dan.

 

 

Gabriela Firea, Primarul general al Capitalei, a oferit un răspuns dur deputatului independent, criticând circumstanțele în care vin aceste declarații.

 

 

„Citeam azi-dimineaţă un anunţ cum un fost candidat la Primăria Capitalei, care a câştigat postul de consilier general şi care i-a abandonat pe bucureşteni după ce a obţinut acele voturi şi a fugit în Parlamentul României pentru o funcţie mai bine plătită, acum plânge de grija taximtriştilor de la firmele cu aplicaţii. Este o ipocirizie şi este culmea culmilor cum astfel de persoane care merg în Piaţa Victoriei şi spun că vor să îi dea jos pe penali pentru că încalcă legea, chiar ele sunt cele care sprijină persoanele penale. (...) Noi facem doar ce este potrivit, bine şi legal pentru bucureşteni, să benficieze de condiţii. Nu să vină oricine de pe stradă, să îşi pună aplicaţie şi să omoare un om. Pe urmă 10 bloggeri vin şi îl înjură pe primarul general”, a declarat Firea.

 

 

Pentru Nicușor Dan, răspunsul primarului este insuficient, aceasta fiind o problemă de respectare a legii mai mult decât orice.

 

 

„Aici vorbim de respectarea legii. Respectarea legii înseamnă că dacă Legea 38 nu obligă un client să sune telefonic să comande un taxi, ca acum 10 ani, înseamnă că aceste aplicaţii sunt permise. Această hotărâre priveşte doar intermedierea între client şi taximetrist. Eu cred, sper, ca instanţele să constate că o astfel de restrângere contravine legii taximetriei, dar şi principiilor concurenţei, pe care le-au stabilit atât directive europene, cât şi legislaţia naţională. Această hotărâre privilegiază în mod evident dispeceratele de taxi care sunt cele clasice, cu telefon, unde suni şi ţi se pune o muzică, care văd în aplicaţiile electrronice o concurenţă la care nu pot face faţă. Pentru bucureştean, însă, e mult mai uşor să aibă o aplicaţie taxi în care să vadă pe mobil toate taxiurile dispobile, de la toate firmele, în loc să ia la rând, telefonic, să sune una câte una, să i se pună muzicîă şi să nu găsească”, susține deputatul.

 

 

Parlamentarul a adăugat că va propune propria viziune pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care industria taximetriei se confruntă în acest moment, scrie RomâniaTV.