Nicușor Dan a sesizat DNA cu privire la un contract de peste 700 de milioane de lei încheiat de STB

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Edilul Capitalei susține că STB a organizat licitația și a încheiat contractul, deși nu era prevăzut un buget pentru această investiție. Au fost descoperite și nereguli cu privire la prețul unor componente.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan a anunțat că a sesizat DNA cu privire la un contract încheiat de STB și care prevedea achiziția a 40 de tramvaie de 18 metri, de la compania Electroputere VFU Pașcani.

„Am transmis DNA o sesizare cu privire la aspecte nelegale identificate de Corpul de Control al Primarului General în verificarea efectuată la STB. Obiectul sesizării este achiziția de tramvaie noi, din gama de 18 metri, printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 și încheiată în anul 2020, cu declararea firmei Electroputere VFU Pașcani drept câștigătoare a licitației“, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Multe semne de întrebare

Edilul Capitalei spune că bucureștii ar trebui să știe de ce compania a continuat achizițiile, deși nu exista un buget pentru această investiție. În plus, Nicușor Dan mai spune că ar fi fost nevoie de tramvaie cu o capacitate mai mare de transport. Există semne de întrebare și cu privire la anumite componente, care ar fi fost achiziționate la un preț mai mare decât cel al pieței.

„Întrebările la care sunt sigur că bucureștenii ar dori să afle răspunsul sunt: De ce conducerea STB a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare, în conformitate cu prevederile legale?

De ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri, în contextul în care fluxul de călători ar fi justificat achiziția de tramvaie mai lungi?

De ce VFU Pașcani a câștigat licitația, deși compania ducea componente din Rusia și le vindea apoi la prețuri majorate?. În plus, VFU Pașcani a introdus în instanță o cerere prin care solicită penalități în valoare de 1% pe zi, din valoarea contractului până la încheierea tranzacției cu STB“, a mai scris Nicușor Dan.

Licitație controversată

Licitația pentru achiziția tramvaielor a fost finalizată în 2020. Mai exact, STB s-a angajat că cumpere cele 40 de tramvaie la un preț total de 769 de milioane de lei. După finalizarea procedurilor, STB a încercat să renunțe la achiziție pe motiv că nu are fondurile necesare, dar a fost obligată de instanță să respecte prevederile contractuale.

„Încuviinţează executarea silită în temeiul Deciziei nr. 359/C5/75 din data de 19.02.2021, pronunţată de CNSC. Definitivă prin Decizia civilă nr. 969/20.04.2021, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Dispune obligaţia de a finaliza procedura de atribuire a contractului de achiziţie sectorială, având ca obiect tramvaie noi din gama 18 m, la care se adaugă orice actualizări de preț și cheltuieli de executare silită. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 17.02.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei“, se arată în decizia instanței.