Niculae joacă tare pe piaţa gazelor

Interagro a asigurat, în luna iunie, 30% din livrările pe segmentul concurenţial, menţinându-şi astfel poziţia de lider pe piaţa liberă de gaze.

Producătorul agricol şi de îngrăşăminte chimice Interagro, condus de omul de afaceri Ioan Niculae, a reuşit în numai un an să-şi dubleze cota pe piaţa liberă a furnizorilor de gaze, de la 15,9%, în iunie 2007, la 29,36%, se arată în raportul de monitorizare realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru piaţa gazelor, aferent lunii iunie 2008.

Astfel, Interagro rămâne lider pe acest segment, poziţie câştigată încă din luna aprilie, când a detronat cel mai important jucător de pe piaţa gazelor, Romgaz. Acesta a avut în iunie o cotă de 22,2% pe piaţa liberă, după ce a pierdut 4 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Interagro se află, de asemenea, şi în topul beneficiarilor de importurile de gaze, cu o cotă de 22,46%, fiind depăşită doar de Distrigaz Sud, cu 25,58%. Partenerul ruşilor

„Licenţa de furnizare a gazelor ne-a fost reînnoită în februarie. Cea mai mare parte din gazele pe care le furnizăm merge către producă torii de îngrăşăminte chimice din grup“, ne-a declarat Niculae, refuzând să ofere detalii despre activitatea pe piaţa gazelor. Potrivit unor declaraţii anterioare, omul de afaceri ar fi obţinut importuri directe de gaze de la ruşi, prin intermediul grupului rus Vimetco, proprietarul Imex Oil, una din firmele care aduce gaze în România.

Interagro şi Vimetco, societate care deţine şi Alro Slatina, sunt parteneri în proiectul realizării unei termocentrale la Turnu Măgurele, care va produce electricitatea necesară fabricii de aluminiu din Olt, principalul consumator de energie din România. Ponderea Interagro pe piaţa liberă a crescut treptat în acest an, de la 10,2% în februarie la 11,35% în martie, urmând ca în aprilie să sară la 24,5% şi în mai la 26,95%. Chimia arde cele mai multe gaze

Pe segmentul de tranzacţionare angro al gazelor, Romgaz a rămas lider, însă a pierdut o mare parte din cota de piaţă, care s-a redus la 34,12% în iunie 2008, de la 49,92% la mijlocul verii 2007. Petrom a scăzut, de asemenea, trei procente, până la 32,49%, în timp ce Interagro are o pondere de 0,01%. Totodată, sectorul industriei chimice şi-a sporit consumul de gaze la 36% din total în iunie 2008, de la 16,3%, cât se înregistra în aceeaşi lună din 2007. În acelaşi timp, producţia de energie electrică şi termică a consumat 18,8% din totalul gazelor, cu 11 procente mai puţin decât în iunie 2007.

Piaţa reglementată continuă să fie dominată de Distrigaz Sud, cu o cotă de 49,79%, şi de E.ON Gaz România, cu 43,48%. Deşi piaţa internă a gazelor este liberalizată în totalitate, raportul ANRE arată că, la nivelul primului semestru din 2008, doar 53,4% dintre consumatori erau eligibili, restul preferând să cumpere gaze la preţul reglementat.

PARADOX

Preţuri mai mari pentru cei care importă mai mult

Consumul intern de gaze în primele şase luni a fost de 8,5 miliarde metri cubi, în creştere faţă de circa 8 miliarde în 2007. În iunie, 27% din consum a provenit din importuri, faţă de 25% în iunie 2007. Importurile au fost asigurate de Wintershall (72,5%) şi Imex Oil (27,5%). Pe parcursul primului semestru, preţul gazelor provenite de la ruşi a evoluat de la 374 de dolari pe mia de metri cubi la 416 dolari pe mia de metri cubi.

„Gazele importate de la Imex Oil sunt mai ieftine decât cele cumpărate de la Wintershall, chiar dacă ponderea acestora din urmă, în importul lunar curent, este de aproximativ de 2,5 ori mai mare faţă de cele cumpărate de la Imex Oil“, menţionează reprezentanţii ANRE în raport.