Nicu Ceaușescu, „out” dintr-un legendar club de noapte londonez. ”Îl bag în mă-sa”, a fost replica patroanei, româncă de origine.
Despre Nicu Ceaușescu se spun multe. S-au scris și se scriu multe. Tonul l-a dat generalul DIE Ion Mihai Pacepa, care în „Orizonturi Roșii” a descris escapadele bahico-amoroase ale celui denumit „Prințișorul”.
Nicu Ceaușescu - „băiatul lui tata”
Până să ajungă prim-secretar la Sibiu, exilat ca să fie rupt de anturaj, Nicu Ceaușescu a fost prim-secretar UTC. S-a ocupat de mobilizarea tineretului pe marile șantiere ale tineretului - SNT. Dar asta nu înseamnă că nu se distra. O întâmplare de acum cinci decenii arată că avea pretenția să fie tot timpul respectat ca „băiatul lui tata”.
Deși prietenii săi din anturaj, între care Serghei Mizil și Mădălin Voicu au vorbit foarte mult despre tinerețea lor și a lui Nicu Ceaușescu, nu au confirmat cele scrise de Pacepa. Mai degrabă, au spus că era vorba de exagerări voite, comandate de americani.
Nicu Ceaușescu - incident cu faimoasa Helen O'Brien
Acum puțin peste cinci decenii în vara lui 1974, Nicu Ceaușescu era la Londra. Amator de distracții, fie ele de zi sau de noapte, fiul lui Ceaușescu a ajuns însoțit de prieteni, evident, gărzi de corp de la Securitate la Eve'S. Aici, evident, fiul dictatorului nu s-ar fi purtat prea protocolar cu angajatele clubului.
Boyguarzii clubului au atenționat-o pe patroană că fiul liderului român a avut atitudini nepotrivite față de două animatoare. Practic, ele făceau socializare, erau interzise atingerile. Când a cerut să vină o a treia animatoare, nemulțumit de atitudinea primelor două, Helen O'Brien a pus să fie evacuat.
Când i s-a spus cine era, ea ar fi răspuns franc, în românește, spre stupefacția asistenței și a lui Nicu însuși: „ în primul rând, taică-su nu e președintele țării mele și în al doilea rând, îl bag în mă-sa”.
Cine era Helen O'Brien?
Helen O'Brien era o spioană MI5 și MI6. Se născuse în România ca Elena Constantinescu, la 14 decembrie 1925, la București. Familia sa era mixtă, tatăl era antreprenor de imobiliare iar mama avea origine nobilară rusă cu ascendență germană. De aceea, până la 21 de ani, adică după război, a luat lecții de echitație și zbor aviatic atât de la ruși cât și de la germani,
Nu se știe dacă lucrase pentru Siguranță fiindcă se căsătorise de tânără în 1946 cu un ofițer britanic, mort în context neelucidat pe deplin vreodată. A plecat în Marea Britanie, cu gândul să se dezvolte în afacerile cu night-cluburi. Era atrasă de cele din București. Cu fizicul ei de actriță și mintea de spioană a ajuns repede hostess în Soho, cartier VIP din Londra și apoi soția unui bogat englez, pe nume James „Jimmy” O'Brien.
Devenită Helen O'Brien, a deschis clubul Eve's. Evident, clubul ei era exclusivist. Animatoarele întrețineau conversația participau la mese și cocktail-uri de lux în club. Cotizația era echivalentul a 20 shillingi pe an, adică o guinee din aur. Nu există niciun dubiu că ea a lucrat pentru MI5 și MI6. Se știa că politicienii britanici și străini, diplomații veneau acolo. Se știa că multe scandaluri de presă aveau ca origini mărturisiri „scăpate” în fața uneia din cele peste 30 de animatoare hostess de lux. Unele dintre ele aveau relații cu clienții exclusiv în timpul lor liber. Antreprenoarea nu tolera activitățile erotice în local.
Lucrase frumoasa româncă și pentru Securitate?
Evident, nu știm dacă antreprenoarea nu lucra și pentru România. Să nu uităm că în 1978, vizita lui Ceaușescu la Londra a fost un mare succes. La fel de adevărat este că liderul român a marșat la sigur știind slăbiciunile britanicilor. Vizita la Londra are loc la patru ani după incidentul cu Nicu de la clubul spioanei britanice cu origini românești. Este posibil ca antreprenoarea, prin atitudinea ei să fi arătat că nu agrea regimul de la București. Era o veche cutumă a serviciilor secrete folosită de Gestapo, Abwehr sau SD, generalizată apoi la toate. Când infiltrau agenți în Rezistența Franceză, spionii germani ucideau chiar și soldați germani în misiuni, în condiții limită ca să pară de încredere.
Evident, pot fi coincidențe dar se știe că pe frontul secret nimeni nu crede în coincidențe. Helen O'Brien a ajuns după 1990 cu ajutoare în România. A murit la 16 septembrie 2005, la Valbonne în Franța, la aproape 80 de ani.
Sursa foto: Arhivă