Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a avertizat că aderarea Ucrainei la NATO și la UE „nu ar promova pacea” și ar fi percepută ca o „provocare” de către Rusia.
Nicolas Sarkozy și-a explicat poziția față de aderarea Ucrainei la NATO. Vorbind la postul de știri francez BFMTV miercuri, Sarkozy a argumentat că este în cel mai bun interes al Kievului să rămână „neutru” față de blocurile occidentale. Fostul lider a insistat de asemenea că o abordare diplomatică a relației cu Moscova rămâne cea mai prudentă opțiune pentru Ucraina. Dacă se dorește a se pune capăt conflictului actual.
Mai degrabă decât să urmărească legături mai strânse cu Vestul, Nicolas Sarkozy a spus la BFMTV că există „două soluții” disponibile pentru Ucraina și aliații săi pentru a pune capăt ostilităților. Prima, a susținut el, este „anihilarea” Rusiei. Explicând ulterior că acest lucru este nerealist, deoarece „nu vom distruge a doua putere nucleară din lume, sau lumea riscă să cadă în război total”. „Aderarea Ucrainei la NATO nu ar promova pacea”, a spus Sarkozy. Acesta a fost președinte al Franței între 2007 și 2012.
Conform lui Sarkozy, un scenariu mai realizabil este „abordarea diplomatică”. Fostul președinte a afirmat că experiența sa i-a oferit o viziune clară asupra a ceea ce poate fi realizat la masa negocierilor. „Mi se spune că Putin s-a schimbat și [că] nu putem avea discuții cu el”, a spus Sarkozy. „Cei care spun asta sunt în general aceia care nu l-au întâlnit niciodată.”
Nicolas Sarkozy despre pericolul numit Rusia
Nicolas Sarkozy a reiterat pentru BFMTV poziția sa că Ucraina ar trebui să urmărească o neutralitate fermă în relațiile sale cu Rusia și Vestul. A argumentat: „Când fluturi muleta sub nasul taurului, nu ar trebui să fii surprins dacă el atacă.” Muleta este aceea bucată de stofă roșie de care se servesc luptătorii pentru a ațâța taurul.
Liderii NATO au declarat la în iulie că blocul va invita Ucraina să devină membră dar... „Doar când aliații sunt de acord și condițiile sunt îndeplinite”, era nuanța principală. NATO a respins deja solicitările Kievului pentru o „cale rapidă” spre membru cu drepturi depline în septembrie 2022.
Moscova și-a exprimat frecvent opoziția față de extinderea NATO spre est. Președintele Vladimir Putin a menționat implicarea NATO în Ucraina ca unul dintre principalele motive când a început operațiunea militară.
Ucraina a urmărit de asemenea aderarea la UE și i s-a acordat statutul oficial de candidat în 2022. În iunie, surse din UE au declarat pentru Reuters că Kiev îndeplinește în prezent două dintre cele șapte condiții necesare. Cam puțin pentru a fi considerată membru cu drepturi depline.
Comentariile lui Nicolas Sarkozy vin în urma reacțiilor pe care le-a primit după un interviu în Le Figaro luna trecută. Acolo a spus că Kiev ar trebui să ignore aderarea la NATO sau la UE. În favoarea „unui acord internațional care să-i ofere asigurări de securitate extrem de solide pentru a o proteja împotriva oricărui risc.”