După alegeri, formarea guvernului părea o misiune imposibilă. Opoziția a respins categoric propunerea puterii, guvern de uniune națională, și a cerut insistent un guvern politic; în 4 noiembrie 1992 s-au trezit cu un prim-ministru care i-a făcut pe unii, Petre Roman de exemplu, să se prăbușească.
Era Nicolae Văcăroiu, prezentat drept tehnocrat, omul pe care Petre Roman l-a dat afară pentru că nu a fost compatibil cu reforma. „În 1990, Văcăroiu era secretar de stat la Ministerul Finanțelor, poziție din care nu favoriza reforma”, a spus Adrian Severin.
Un nume intens vehiculat era cel al lui Adrian Năstase. Era vicepreşedinte al FDSN, partidul care tocmai câţigase alegerile, şi era una din stelele în urcare ale formaţiunii conduse informal de Ion Iliescu. După alegerile din 1992 se vorbea că Năstase era singura variantă viabilă a FDSN pentru funcţia de premier fiind în acel moment încă ministru de Externe. Năstase a declinat oferta și a fost ales președinte al Camerei Deputaților.
Numirea lui Văcăroiu a fost un secret. La festivitatea solemnă de la Cotroceni presa vehicula trei nume: Mircea Coșea, creditat cu cele mai multe șanse, Mișu Negrițoiu și Nicolae Văcăroiu, considerat că face doar figurație.
Reporterul Evenimentului zilei, Cornelia Dimofte, a participat la festivitatea de desemnare a premierului și a descris atmosfera de acolo. La apariția domnului Văcăroiu, domnul Petre Roman s-a prăbușit de tot în fotoliu, domnul Corneliu Coposu l-a fixat cu priviri bănuitoare. Întrebat de reporterul EvZ care este prioritatea lui ca prim-ministru, Văcăroiu a răspuns: Depășirea iernii în condiții rezonabile și proiectul bugetului pe 1993. Theodor Stolojan, premier în exercițiu, l-a luat de mână pe Văcăroiu, a zâmbit într-o parte și i-a transmis din priviri: Lasă că vei vedea tu cum stă treaba asta.
Alți reporteri, Carmen Rudinschi și Mircea Suciu, s-au mobilizat și au făcut biografia noului premier. Printre detaliile referitoare la studii și experiență, au reușit să afle că Văcăroiu este un om chivernisit, dacă nu de-a dreptul „strâns la pungă”. Purta același costum 3-4 luni, după care îl dădea la curățat. Deși are ulcer, fumează și bea multă cafea și este amator de tenis și fotbal. Pe atunci nu avea mașină, avea doar un câine.