Președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat, în cadrul evenimentului prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la înființarea instituției, că este nevoie de măsuri pentru eficientizarea activității de control preventiv.
„Trebuie să ținem cont de numeroasele abateri de la legalitate pe care Curtea le constată în fiecare an”, a spus Văcăroiu.
Curtea are dreptul de a face controlul și asupra procesului de privatizare.
„Aș vrea să faceți distincție între raportul anual al Curții și rapoartele pe județe și raportul de activitate, care înseamnă ansamblul acțiunilor noastre în decursul unui an. Avem zilnic numeroase petiții și sesizări, o gamă extrem de variată, de la persoane fizice și juridice, ceea ce ne este de mare folos, deși este un volum de lucru imens. Toate aceste sesizări se preiau, se transmit entităților și sunt verificate și se dau răspunsuri pertinente celor care s-au adresat", a spus Nicolae Văcăroiu.
Iată cele mai importante declarații ale președintelui Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu:
- Un rol important îl are mass media, care analizează raporturile noastre și aduce la cunoștința opiniei publice investigațiile noastre. De asemenea, urmărim toate anchetele mass mediei.
- Criza din 2008, perioada de austeritate, sunt mari provocări. Curtea de Conturi trebuie să răspundă acestor provocări și nu e simplu deloc.
- Iată câteva probleme pe care le avem: este necesară o colaborare cu toate instituțiile de control din țară și instituirea unui sistem informatic integrat, care să ne permită transmiterea informației, apoi trebuie stabilite acorduri cu INS, Corpul de Control al premierului, Ministerul de Finanțe, dar avem nevoie și de înființarea de urgență a secțiilor judecătorești specializate care ar putea eficientiza litigiile Curții de Conturi.
- Avem peste 1.400 de litigii în derulare, din care câștigăm circa 85%. Toate aceste procese, tărăgănându-se întârzie aducerea înapoi a prejudiciilor la bugetul de stat și e vorba de miliarde de euro. Este greu pentru un judecător care nu are pregătire economică să dea verdicte, chiar pe aceeași speță se dau verdicte diferite.
- Dar sunt și măsuri care au nevoie de surse financiare de la bugetul de stat, însă care ar avea ca efect recuperarea prejudiciilor.
- Avem probleme și cu recrutarea de personal, ținem 3-4 concursuri pentru 10 posturi și de abia reușim să se ocupe 20% din ele. De aceea, Curtea trebuie să încheie acorduri de colaborare cu cele mai prestigioase facultăți economice și juridice, pentru organizarea unui masterat pentru Curtea de Conturi, iar absolvenții să fie angajați o perioada de trei ani de zile la Curte, apoi selectați și angajați.
- Ne trebuie o nouă aparatură tehnică, pentru că s-a învechit, acum 6 luni am avut probleme cu trei servere. Nu avem cum să ne întoarcem la hârtie și creion.
- Ne trebuie și un nou sediu pentru Curtea de Conturi. Nu-mi fac probleme, că o rezolvăm, dar să o facem mai operativ. Eu mai am doi-trei ani la Curte și mi-ar plăcea să pun o plăcuța pe noua clădire pe care să scrie "S-a făcut cu sprijinul premierului Victor Ponta".