NICOLAE MANOLESCU: Finaluri sau aproape

> S-a incheiat Cupa Mondiala de rugby cu victoria Africii de Sud. Fosta campioana, Anglia, a pierdut onorabil finala.

Echipele cu jocul cel mai spectaculos, Noua Zeelanda si Australia, au ratat inca o data titlul. Cele mai placute surprize, Argentina si Fiji. Jocul prudent, defensiv, in forta al englezilor s-a impus. Nu intamplator nu s-a inscris niciun eseu in finala. In semifinala cu Franta, englezii au avut unul, in minutul 2, pe o eroare de placaj a francezilor. In sferturi, tot niciunul. Rugby-ul performant incepe sa semene cu cel de acum treizeci de ani.

> Henin, de nebatut. Ca sa fie dislocata de pe locul intai WTA, ar trebui inventat un tenis simplu-dublu: adica Henin de-o parte a fileului, avand cate doua adversare deodata de cealalta parte. Cat despre Federer, desi a pierdut la Nalbandian (care l-a scos si pe Nadal), ramane cel mai bun.

> In Formula 1, dupa ce lucrurile pareau clare cu doua etape inainte de sfarsit, cu o etapa inainte suspansul a revenit. Ca si sperantele lui Alonso si Raikkonen. Ce-a fost dumnica seara, in Brazilia lui Senna, stiti: cand doi se cearta, al treilea castiga. N-a fost nici Hamilton, nici Alonso. A invins Raikkonen, ce parea abonat etern la locul doi.

> Aproape de final sunt preliminariile Euro 2008 la fotbal. Intr-o singura grupa, din cele sapte, se cunosc ambele calificate: Germania si Cehia. Calificate matematic mai sunt ocupantele primului loc din alte trei grupe: Romania, Croatia si Grecia. Fara sa joace exceptional, Romania a revenit la eficacitatea din vremea Generatiei de Aur. Piturca s-a dovedit un profesionist. (Ce spui, G.B., nu castiga Steaua cu el Cupa UEFA? N-ajungeau in Liga mai sus de grupe?).

Singurul antrenor care are clasa, alaturi de Mircea Lucescu, dintre romani. Pretendente serioase la calificare mai sunt 9 din cele 18 care pastreaza (fie si teoretic) sanse. Intre cele 9, Olanda lui Van Basten, mare jucator, mediocru antrenor, ca si Hagi. Ar trebui sa piarda ultimele doua meciuri (unul, acasa, cu Luxembourg!) ca sa fie depasita de Bulgaria, si asta cu conditia ca vecina noastra (care a renuntat si ea la un mare antrenor si uite unde a ajuns, dupa ce facea 2-2 la Bucuresti in prima partida a calificarilor!) sa bata, ea, in amandoua (cu Romania, la Sofia, si cu Slovenia, la Ljubljana).

Foarte putin probabil. Putem numara, asadar, Olanda ca a opta calificata. A noua si a zecea ar putea sa fie Suedia si Spania. Joaca intre ele, si un egal (fie si tactic!) ar elimina o Danemarca foarte departe de surprinzatoarea campioana europeana de acum, oho, multa vreme... Cu tot avansul, Polonia (care a condus autoritar din prima etapa grupa) si Portugalia (in revenire) pot fi teoretic intrecute de Serbia si de Finlanda, mai ales ca Polonia va juca ultimul meci la Belgrad, iar Portugalia va trebui sa gaseasca ac de cojoacele prematur imbracate ale finlandezilor. Batuta acasa de Grecia, miercurea trecuta, Turcia s-a vazut intrecuta de antipatica (dixit!) Norvegie, pe care o mai intalneste si in deplasare.

Nu se intra usor in Europa. Turcii erau avizati. Si mai greu e de spus care va fi a unsprezecea echipa, daca ne referim la grupa castigata deja de Croatia. Anglia sau Rusia? Anglia a inceput prost si parea ca sfarseste bine. Pana miercuri, cand a pierdut cu Rusia, in fata unei echipe pe care o intrecuse net cu o etapa inainte. Infrangerea a complicat lucrurile. Rusii au doua puncte mai putin, dar un meci mai putin de jucat. Sa-i opreasca Andorra? Israel? Anglia intalneste Croatia.

Atat. Meci decisiv. Chiar daca bate, soarta ii atarna de rusi care, cu un antrenor exceptional si cu doua victorii la picior, se duc in turneul final fara nicio discutie. In final, aproape sigura de necalificare, pana acum o saptamana, Franta primeste de la scotieni (lideri autoritari, ca si Polonia in grupa ei, pana deunazi) un cadou otravit: Georgia - Scotia 2-0. N-am vazut meciul de la Tbilisi. L-am vazut pe acela al Frantei cu Lituania: castigat, dar mediocru. De unde se vede ca mediocritatea se bucura de succes diferit in rugby si in fotbal.