Nicolae Iorga scrie Istoria Albaniei!

Nicolae Iorga scrie Istoria Albaniei! Ce recompense a primit marele istoric român de la Regele Albaniei? România a fost avantajată

Fără îndoială, Nicolae Iorga a fost o fire enciclopedică și una dispusă să se implice numai în proiecte de mare anvergură. Unul dintre acestea a fost cel al redactării Istoriei Albaniei.

Nicolae Iorga - primul document în limba albaneză

Nicolae Iorga, în 1915, descoperea primul document în limba albaneză, un act de botex din 1462, emis de către un episcop catolic albanez. Descoperirea a fost făcută la Arhivele din Florența. Albania a fost ocupată de otomani în perioada 1389-1912. La 28 noiembrie 1912, a fost proclamată independența iar statul român a încercat să susțină statul albanez, prin susținerea nepotului Reginei Elisabeta a României, Wilhelm de Wied ca Rege al Albaniei, el fiind în Albania din martie până în septembrie 1914.

Nicolae Iorga a tratat Istoria Albaniei în prelegerile sale la Institutul de Istorie a Sud-Estului European pe care l-a fondat la București. Așa a ajuns ca în 1919, la rugămintea Regelui Zogu al Albaniei să finalizeze cartea de Istorie a Albaniei pe care Albania și-a întemeiat cererile la Conferința de Pace de la Paris din vara anului 1919.

Nicolae Iorga  - recompensă la Sarande. România, ieșire la Marea Ionică!

Regele Zogu i-a oferit lui Nicolae Iorga, la Sarande un teritoriu generos, la Marea Ionică. Acolo, Nicolae Iorga a avut grijă să se ridice o casă în perioada interbelică. Ea avea aproape 1000 mp și a fost proiectată de către marele arhitect Petre Antonescu, promotor al stilului neoromânesc. Acolo a funcționat cu intermitențe, până în 1944 un Institut Românesc (1937-1940; 1943-1944)

Nicolae Iorga a decis să lase jumătate din teren României în 1934, ca statul român să amenajeze acolo un punct portuar la Marea Ionică, evident ca o conexiune cu Marea Mediterană. Soarta a vrut însă altceva. În 1939, Albania era ocupată de Italia fascistă iar în 1940, Nicolae Iorga a fost asasinat de legionari. Comuniștii albanezi au naționalizat totul așa că proprietatea Iorga și proprietatea României de la Sarande au rămas în patrimoniul statului albanez.

Albania are imn cu muzica lui Ciprian Porumbescu!

În 1880, Ciprian Porumbescu a compus muzica imnului Pe al nostru steag e scris Unire! pe versurile lui Andrei Bârseanu. Studenții albanezi de la București au adaptat textul lui Bârseanu și au preluat muzica lui Porumbescu pentru imnul național albanez Hymni i Flamurit. Din 1912 până azi, acesta a fost imnul național al Albaniei.

Sursa foto: Arhivă