Nicolae Ciucă, propunerea PNL, agreată de președintele Klaus Iohannis, pentru funcția de premier, este militar de carieră.
Nicolae Ciucă este considerat un apropiat al președintelui Klaus Iohannis și este văzut drept singura soluție care îi poate ajuta pe liberali să păstreze guvernarea. Aceasta cu toate că, fiind militar de carieră, nu este agreat de majoritatea membrilor de partid.
Klaus Iohannis l-a propus liberalilor, miercuri seară, pe Nicolae Ciucă, considerând că șansele lui Florin Cîțu de a mai coaliza o majoritate parlamentară sunt nule. Un guvern condus de Nicolae Ciucă va fi format din membrii PNL și UDMR, dar va beneficia și de susținerea PSD în Parlament.
Președintele l-a ales pe actualul ministru al Apărării datorită capitalului de imagine foarte mare de care se bucură, ca militar de carieră. Astfel, Klaus Iohannis speră că atacurile la adresa guvernului, din partea opoziției, se vor diminua, iar PNL ar mai putea recupera din procentele pierdute în sondajele de opinie.
Desemnarea lui Ciucă ar putea însemna finalul carierei politice pentru Cîțu
Evenimentul Zilei a prezentat posibilitatea ca Nicolae Ciucă, ministru Apărării, să devină prim-ministru al României. Informația a fost confirmată de mai multe surse din PNL, dar și din PSD Contextul epidemic în care se află România face urgentă instalarea unui nou guvern. Pe de altă parte, USR nu mai este dorit de președinte la guvernare.
Dacă pentru liberali propunerea lui Nicolae Ciucă reprezintă o soluție care le va permite să se mențină la guvernare până în 2024, pentru Florin Cîțu ar putea fi sfârșitul carierei politice. Fără funcția de premier, îi va fi destul de dificil să se mențină la conducerea PNL. Mai ales că are o opoziție destul de puternică constituită în jurul fostului președinte, Ludovic Orban și este de așteptat ca mulți lideri să-l părăsească, dat fiind că nu se mai află la butoanele guvernării.
Militar de carieră ajuns în politică
Nicolae Ciucă a fost ministru al Apărării în Guvernul Orban și în Cabinetul demis al lui Florin Cîțu. El a mai fost prim-ministru interimar în decembrie 2020, după demisia lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului. Ciucă s-a înscris în PNL în toamna anului 2020 și a deschis lista de candidați la Dolj, la Senat. În decembrie 2020 el a asigurat interimatul pentru funcția de premier, după ce Ludovic Orban a demisionat ca urmare a rezultatelor obținute de PNL la alegerile parlamentare.
Nicolae Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei, având cel mai înalt rang din armată. El a ocupat această funcție din ianuarie 2015, iar în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul care ar fi trebuit să se încheie după patru ani.
Militar de carieră, s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, în Irak, Afganistan sau Bosnia. A fost și șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii). Această unitate a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).
Nicolae Ciucă este singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).
Nicolae Ciucă, scurtă biografie
Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj și a urmat o carieră militară. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu. În 1993 a ajuns ofițer de stat major în biroul operații.
În anul 2003, a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
De-a lungul carierei, a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.
Averea viitorului premier
Conform declarației de avere, Nicolae Ciucă deține, împreună cu soția, o casă de 232 de metri pătrați construită în 2017 și un teren intravilan de aproape 600 de metri pătrați. Împreună cu soția, mai are un teren intravilan de 2.829 de metri pătrați în comuna Pielești din județul Dolj.
Premierul interimar are și două autoturisme Toyota - Corolla, din 2006, și Toyota RAV4, cumpărată în 2020. Are trei credite în valoare totală de 230.000 de lei, dintre care două au scadența în 2021, iar al treilea în 2025.
Ventiurile sale sunt de 168.613 lei pentru activitatea de la Ministerul Apărării și alte 215.880 de lei anual, ca pensie de serviciu. Soția sa are o pensie de serviciu de aproape 60.000 de lei.