Premierul Nicolae Ciucă a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia împlinirii a 33 de ani de la Revoluția Română, în care a subliniat că eroilor și martirilor din decembrie 1989, precum și tuturor disidenților și victimelor regimului comunist, li se cuvine nu doar aprecierea pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut pentru apărarea cu toate forțele a idealurilor în care au crezut, ci și dreptatea, „care s-a lăsat prea mult așteptată”, citează Agerpres.
„România democrată de astăzi nu ar fi fost posibilă fără sacrificiul suprem din Decembrie 1989, atunci când românii au dovedit că dorinţa de a fi liberi nu poate fi oprită nici de gloanţe, nici de tancuri. Timişoara a fost primul oraş eliberat de teroarea comunistă, iar curajul timişorenilor i-a inspirat şi mobilizat şi pe românii din celelalte oraşe împovărate de dictatură. După aproape jumătate de secol, regimul comunist ilegitim şi criminal era înfrânt, iar valorile şi principiile democratice restabilite, însă preţul plătit a fost unul uriaş”, a transmis Ciucă.
Premierul a adăugat că cei responsabili de atrocitățile comise în decembrie 1989 trebuie aduși în față Justiției, ca România să poată avea un trecut asumat și, mai ales, pentru a onora sacrificiul victimelor.
„E o pângărire a suferinţelor victimelor comunismului şi a sacrificiului lor”
„Le datorăm eroilor şi martirilor din Decembrie 1989, dar şi tuturor disidenţilor anticomunişti şi victimelor regimului comunist nu doar valorizarea sacrificiului lor suprem prin apărarea idealurilor în care au crezut cu toată puterea, ci şi dreptatea, care se lasă aşteptată de prea mult timp. Cei responsabili de crimele şi abuzurile regimului comunist, de reprimarea violentă a Revoluţiei Române din Decembrie 1989 trebuie aduşi în faţa Justiţiei, pentru că doar aşa trecutul poate fi asumat. Fiecare zi care se pierde fără a realiza acest deziderat e o pângărire a suferinţelor victimelor comunismului şi a sacrificiului lor", a declarat prim-ministrul.
Nicolae Ciucă a mai transmis că esența acestei lupte - împotriva comunismului - trebuie perpetuată și generațiilor viitoare, pentru a ști ce înseamnă un regim totalitarist și pentru a înțelege adevăratele valori ale democrației.
„Avem datoria să ne asigurăm că transmitem generaţiilor viitoare esenţa acestei lupte împotriva comunismului. Tinerii trebuie să cunoască adevărul, să ştie ce a presupus perioada întunecată a totalitarismelor şi să înţeleagă faptul că doar democraţia, statul de drept, valorile europene reprezintă garanţia unui viitor stabil. Să fie conştienţi că dictatura nu poate fi niciodată o soluţie, indiferent de crizele pe care societatea le parcurge. Educaţia în spiritul adevărului şi al valorilor fundamentale reprezintă cheia consolidării valorilor noastre democratice", a mai spus Nicolae Ciucă.