România rememorează în aceste zile tristele evenimente din vara lui 1990. Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, astăzi, despre Mineriada din 13 – 15 iunie 1990 şi le-a atras atenţia românilor să înveţe din greşelile trecutului şi „să nu mai devină vreodată victime ale diversiunilor şi ale propagandei mincinoase”.
Se împlinesc 32 de ani de când întreaga Europă privea cu groază scenele brutale de pe străzile capitalei României. Minerii din Valea Jiului sosiţi la Bucureşti au înăbuşit în forţă manifestaţiile din Piaţa Universităţii, iar proaspăta democraţie românească a căzut primul său examen.
Actualul şef al Guvernului, Nicolae Ciucă, promite că nu va permite să fie date uitării întâmplările din 13 – 15 iunie 1990 şi îi îndeamnă pe români să nu se mai lase niciodată pradă propagandei de ură.
„Se împlinesc 32 de ani de la unul dintre cele mai dureroase momente ale istoriei noastre post-decembriste, Mineriada din 13-15 iunie 1990, prin care manifestaţia-maraton a societăţii civile împotriva neo-comunismului, desfăşurată în Piaţa Universităţii, a fost înăbuşită prin instigarea unor români împotriva altor români. România încă îşi căuta calea către adevărata democraţie. Pentru cei născuţi mai târziu, evenimentele din primăvara-vara anului 1990 reprezintă o pagină din istoria recentă, asupra căreia consider că suntem datori să reflectăm şi unii şi alţii, pentru ca societatea românească să nu mai devină vreodată victimă a diversiunilor şi propagandei mincinoase” şi-a început discursul Nicolae Ciucă.
Ciucă cere atenţie sporită din partea românilor
Prim-ministrul Nicolae Ciucă îi roagă pe români să filtreze cu mare atenţie multitudinea de ştiri apărute în mediul online, mai ales în contextul continuării invaziei Rusiei în Ucraina. Acesta subliniază, de asemenea, importanţa consolidării valorilor democratice în societatea românească şi a apărării drepturile cetăţeneşti.
„Contextul dificil creat la nivel global de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei ne obligă să rămânem prudenţi, să filtrăm obiectiv orice informaţii, să conştientizăm caracterul nociv al diversiunilor promovate prin multitudinea canalelor de informare moderne şi, nu în ultimul rând, să apărăm şi să respectăm drepturile cetăţenilor" a mai comunicat Nicolae Ciucă.
Membră a Uniunii Europene încă din ianuarie 2007, România, spune Nicolae Ciucă, este datoare să continue drumul său spre integrarea în arhitectura instituţională europeană. „Gândurile noastre se îndreaptă, astăzi, către victimele manipulărilor şi represiunilor brutale şi familiile acestora. Suntem datori să continuăm consolidarea valorilor democratice şi integrarea României în arhitectura instituţională generată alături de partenerii noştri occidentali, care oferă, mai ales în astfel de perioade, garanţia securităţii şi bunăstării" a fost mesajul premierului României, la 32 de ani distanţă de la prima Mineriadă post-decembristă.