Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, susține că este nevoie de o cooperare mai strânsă între țara sa și România în domeniul apărării. Oficialul american este prezent în România pentru a lua parte la reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO. Blinken a avut o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în care a abordat situația parteneriatului strategic dintre România și SUA.
Secretarul de stat Antony Blinken a abordat situația parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, la întrevederea de la Ateneu pe care a avut-o cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor de Externe Bogdan Aurescu.
El s-a declarat uimit de modul în care decurge acest angajament, încheiat în urmă cu 25 de ani. Mai mult, Blinken a declarat că, pe viitor, este nevoie de o cooperare mai amplă și mai strânsă în domeniu Apărării. Cu atât mai mult cu cât există o amenințare la granița României.
„Am fost aici cu președintele Clinton când el și președintele Constantinescu au anunțat lansarea parteneriatului nostru strategic, acum 25 de ani. A fost un moment în care poporul român a inspirat întreaga lume cu lupta lor pentru libertate. Nu cred că cei doi președinți și-ar fi putut imagina acum 25 de ani cât de bine se va dezvolta parteneriatul strategic. Așa cum spunea premierul Ciucă suntem parteneri în NATO și asta implică și cooperarea atunci când suntem sub amenințare”, a declarat Antony Blinken la întâlnirea cu Ciucă.
Secretarul de Stat american Antony Blinken și premierul Nicolae Ciucă au vizitat expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, de la Ateneul Român. Cei doi oficial au fost însoțiți de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și de David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.
Nicolae Ciucă apreciază parteneriatul strategic cu SUA
Premierul român, Nicolae Ciucă, a vorbit și despre parteneriatul strategic cu Statele Unite, precizând că acest angajament a atins „cel mai înalt nivel din istoria de un sfert de secol”.
„Mă bucur foarte mult că acum 25 de ani, atunci când a avut loc prima întâlnire a poporului român a președintelui Clinton, dvs ați fost aici, la București, în staff-ul președintelui Clinton. Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria de un sfert de secol. 25 de ani reprezintă un jalon foarte important, care ne determină să conștientizăm că în 1997 s-a născut și s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic.
Sunt convins că această generație va face tot ce-i stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. Sunt convins că această generație împreună cu poporul român apreciază adevărata relevanță, adevărata importanță a parteneriatului strategic dintre România și SUA, ca de altfel și apartenența noastră la NATO și UE. (...) Prezența dvs aici confirmă interesul pe care SUA îl acordă parteneriatului strategic și vă asigur că Guvernul României va face tot ce-i stă în putință pentru consolidarea acestui parteneriat strategic”, a spus Ciucă.
Noi domenii de colaborare româno-americană
În acest context, premierul Nicolae Ciucă a apreciat importanța prezenței militare americane în România și a remarcat creșterea investițiilor din Statele Unite în economia românească. Premierul s-a angajat să suțină și celelalte state din regiune care au probleme de securitate energetică. Criza energiei a lovit Europa în condițiile războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
„Revenind la dimensiunea politico-militară, vreau să vă mulțumesc pentru prezența militară americană în România și pentru importanța pe care o acordați Flancului Estic. Dimensiunea economică este foarte importantă și trebuie să apreciez creșterea investițiilor americane în România. În acest context, energia a devenit un sub mult mai important decât ne-am fi gândit cu ceva timp în urmă”, a declarat premierul român.
Nicolae Ciucă a vorbit și despre colaborarea pe care România o are cu Statele Unite pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici. Tehnologia implementată provine din Statele Unite, iar oficialii români au ales deja locul în care va fi amplasat primul reactor de acest tip.
„Avem o colaborare în domeniul nuclear-civil, iar intenția SUA deja s-a materializat prin dezvoltarea reactoarelor modulare mici reprezintă un moment foarte important pentru că tehnologia vine din SUA și a fost deja ales locul din România unde va fi amplasat primul reactor. Toate aceste demersuri ne vor asigura nivelul nostru de ambiție și vom putea să ne căpătăm independența energetică. Desigur, țara noastră, împreună cu partenerii strategici își oferă disponibilitatea de a ajuta partenerii din regiune care nu își pot asigura independența energetică”, a mai precizat Nicolae Ciucă.