Nicolae Ciucă face anunţul momentului! Toţi românii sunt vizaţi. Bani pentru compensarea facturilor

Sursa foto: Gov.ro

Jumătate din profitul companiilor de stat Romgaz și Nuclearelectrica va fi repartizat, sub formă de dividend, bugetului de stat. Banii vor fi utilizați pentru a acoperi sumele necesare compensării costurilor suportate de populație pentru plata facturilor la energie și gaze naturale în iarna care tocmai s-a încheiat. Restul de 50% din profit, va fi folosit de cele două companii de stat pentru investiții în dezvoltarea capacităților de producție.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în ședința de Guvern de vineri, 25 martie, vor fi aprobate două hotărâri de guvern care au legătură cu măsurile de protejare a populației față de scumpirile la energie. În acest sens, el a precizat că cele două acte normative stabilesc felul în care vor fi repartizat profitul realizat, anul trecut, de companiile Nuclearelectrica SA și Romgaz SA. Potrivit spuselor premierului, jumătate din profit va merge la bugetul de stat, iar cealaltă jumătate va fi folosită pentru investiții în dezvoltarea producției.

„Vom aproba hotărârile de guvern prin care consolidăm măsurile pentru susținerea populației și protecția acesteia față de creșterea prețurilor la energie și gaze. Astfel, pentru companiile Nuclearelectrica și Romgaz vom stabili ca 50% din dividende să revină statului. Iar celelalte 50% să fie alocate pentru investiții în dezvoltarea capabilităților de extracție offshore (de gaze naturale din Marea Neagră - n. red.) și pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în preambulul ședinței de guvern.

Conform proiectelor de hotărâre de guvern, banii obținuți sub formă de dividende din profitul Nuclearelectrica SA și Romgaz SA vor fi alocați pentru „stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei «Delta Dunării»”.

Sursa: arhiva EVZ

Începe exploatarea gazelor din Marea Neagră

Exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră va fi demarată în acest an, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, apreciază că este posibil ca până la finalul lui 2022, să reducem dependența de importul de gaze la jumătate. În acest context, România ar putea renunța aproape în totalitate la gazul rusesc, acesta urmând a fi suplinit din alte surse. Virgil Popescu a precizat că lucrările la instalația de exploatare au fost finalizate, iar acum au loc testele de intrare a gazului în sistemul național de transport.

„Eu estimez că în această vară, în sistemul naţional de transport va intra gaz românesc din Marea Neagră, din zona offshore. Total, producţia anuală, pe un an de zile, a acestei companii, Black Sea Oil&Gas, va fi de circa un miliard de metri cubi, deci vom avea intrat în această vară-toamnă în jur de trei milioane de metri cubi, zilnic, de gaz natural din Marea Neagră”, a apreciat Virgil Popescu.