Nicolae Ciucă este optimist. România va intra în Schengen anul acesta. Interviu Bloomberg

Sursa foto: Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă se așteaptă ca România să adere la spațiul Schengen în acest an, iar oficialii de la Bruxelles să renunțe la MCV – Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție. Pe de altă parte, în contextul războiului din Ucraina, va fi nevoie ca NATO să-și întărească prezența pe flancul estic și să se pregătească pentru o desfășurare de lungă durată.

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, într-un interviu, despre așteptările pe care le are România de la Comisia Europeană, în actualul context politic. El a spus că se așteaptă ca România să obțină acceptul pentru intrarea în Spațiul Schengen până la finalul anului. Această decizie, mult așteptată la București, ar elimina aşteptările lungi la graniţele cu alte state UE şi ar creşte atractivitatea României pentru investitorii străini.

Pe de altă parte, a mai spus Nicolae Ciucă, este de așteptat ca Bruxelles-ul să renunțe și la monitorizarea progreselor înregistrate de România în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi eradicarea corupţiei.

„Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiţi să devenim membru Schengen. (…) Chiar ne aşteptăm ca toţi ceilalţi lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Relațiile dintre Rusia și Occident nu se vor îmbunătăți

Premierul Nicolae Ciucă a făcut o serie de comentarii cu privire la războiul din Ucraina, precizând că acest conflict deschide o falie între statele libere şi cele autocrate, similară Războiului Rece. El crede că NATO trebuie să se pregătească pentru o desfăşurare de lungă durată pe flancul estic.

În opinia sa, ar fi o iluzie să ne aşteptăm ca relaţiile dintre Rusia şi Occident să revină la starea de dinainte de război, imediat după încetarea luptelor. Kremlinul pare hotărât să creeze un tampon între Rusia şi NATO. Deşi nu crede că Rusia va ataca o ţară NATO, a mai spus Ciucă, războiul actual a confirmat intențiile lui Vladimir Putin de a reface Uniunea Sovietică.

„Rusia nu gândeşte ca noi. Rusia nu se comportă ca noi (…) Situaţia de acum, se pare, recreează acea gaură dintre civilizaţia occidentală şi civilizaţia orientală - între ţările libere, democratice şi regimurile autocratice”, a subliniat Ciucă, în interviul pe care l-a acordat.

Sursa foto. Twitter

Nicolae Ciucă a exprimat temerile României

România, fostă ţară comunistă cu aproape 19 milioane de locuitori, care a aderat la NATO în 2004 şi la Uniunea Europeană trei ani mai târziu, a devenit o naţiune de primă linie în sprijinul Ucrainei aflată în război cu Rusia. Graniţa, de 624 de kilometri, cu Ucraina este cea mai lungă din UE, iar autoritățile s-au grăbit să reconstruiască liniile de cale ferată şi să reamenajeze porturile pentru a ajuta exporturile ucrainene să ocolească blocada porturilor din Marea Neagră. De asemenea, autoritățile de la București au ajutat peste un milion de refugiaţi care au fugit din calea războiului.

Pe de altă parte, cresc îngrijorările legate de hotărârea ţărilor occidentale mai bogate de a menţine presiunea asupra Rusiei prin sancțiuni și susținerea Ucrainei cu arme şi ajutor financiar.

Există temeri că această hotărâre s-ar putea diminua pe măsură ce se apropie iarna, iar prețurile la energie cresc. Nicolae Ciucă susține că presiunea nu trebuie să se reducă. Dacă ruşii nu vor să se oprească şi să negocieze o soluţie prin care să recunoască integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Ucrainei, vor face acelaşi lucru cu alte ţări, a avertizat premierul român.

Sursa: mapn.ro.

România va crește cheltuielile militare

În acest context, guvernul intenționează să crească cheltuielile de apărare ale României dincolo de pragul minim prevăzut de NATO, la 2,5% din PIB. Aproximativ o treime din sumă va fi destinată achiziţionării de arme, între care avioane de luptă, submarine, corvete, vehicule blindate de luptă şi drone, a declarat şeful executivului de la Bucureşti.

„Este vorba despre o zonă, de asemenea, foarte apropiată de regiunea Balcanilor, aşa că toate aceste decizii luate pentru a creşte descurajarea şi apărarea de-a lungul întregului flanc estic sunt foarte binevenite”, a precizat Nicolae Ciucă, conform Bloomberg.