Nicolae Ciucă după depunerea memorandumului de aderare a României la OCDE: Guvernul s-a angajat într-un proces de reformă, la nivelul întregii societăţi

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

România a depus joi la Paris memorandumul privind aderarea la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Premierul Nicolae Ciucă a declarat că țara noastră va prezenta progresele făcute în ultimii ani și că va implementa mai multe reforme pentru a atinge standardele cerute de organizația internațională.

România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la organizația economică cu ocazia exerciţiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016. În ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuţiilor de aderare cu toate cele şase ţări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru şi România.

Criteriile pentru dobândirea statutului de membru OECD se referă la: existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale; dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat; principiul beneficiului reciproc pentru OECD şi statul candidat; considerente globale referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei.

Progrese importante

În cadrul declarațiilor de presă comune cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, premierul Nicolae Ciucă a spus că România va prezenta în perioada următoare progresele pe care le-a făcut pentru a atinge standardele OCDE.

„Începând din acest moment, urmează partea prin care vom confirma tehnic şi vom răspunde la toate aspectele care vor fi prezentate comitetelor de specialitate ale OCDE, pentru clarificări şi pentru a prezenta progresul pe care noi l-am făcut pentru atingerea standardelor OCDE“, a spus Nicolae Ciucă.

Anul reformelor

Premierul a recunoscut că este un an dificil pe plan internațional din cauza răsboiului din Ucraina, dar că România s-a angajat să implementeze mai multe reforme în domeniul economic, al protecției mediului, dar și al politicilor guvernamentale.

„Prin acest proces de aderare avem ocazia de a lucra îndeaproape cu OCDE, de a învăţa şi reforma întreaga societate românească la standardele OCDE. Guvernul s-a angajat într-un proces de reformă, la nivelul întregii societăţi. Practic, prin tot ceea ce vom face de aici înainte sperăm să ne încadrăm în deviza OCDE: Politici mai bune pentru vieţi mai bune“, a mai spus Nicolae Ciucă, potrivit news.ro.

OECD s-a înfiinţat oficial la 30 septembrie 1961, la intrarea în vigoare a Convenţiei semnate la 14 decembrie 1960, după ce Canada şi SUA s-au alăturat membrilor OEEC (Organizaţia pentru Cooperare Economică Europeană), încurajaţi de succesul organizaţiei şi în perspectiva extinderii activităţii la scară globală. În prezent are 38 de state membre dintre care 23 sunt din Europa.