Nicolae Ciucă susține că PSD și PNL vor stabili dacă susțin un candidat comun la alegerile prezidențiale după ce se vor stabili rezultatele la locale și europarlamentare. Potrivit spuselor sale, această funcție nu se negociază între partide pentru că alegătorii trebuie să voteze o persoană.
Nicolae Ciucă a declarat că un eventual candidat comun PSD-PNL la prezidenţiale va fi stabilit abia după alegerile locale și europarlamentare. PNL speră să obțină un reultat echitabil care să-i dea speranțe și pentru un candidat propriu.
Nicolae Ciucă, despre candidatul la prezidențiale
Liderul PNL nu se grăbește să vorbească despre un candidat comun, cu PSD, la alegerile prezidențiale din septembrie. Nicolae Ciucă încă mai trage speranțe că liberalii vor obține un scor bun la locale. Și așa să tragă speranțe pentru următoarele rânduri de alegeri.
„Să vedem care sunt rezultatele alegerilor locale şi europarlamentare, care este profilarea din perspectiva percepţiei. Funcţia de preşedinte nu se negociază între două partide, este cea mai importantă funcţie, cetăţenii trebuie să aleagă persoana”, a spus Nicolae Ciucă.
Politicianul a menţionat că liberalii nu pot să se dea deoparte și să nu aibă propriul candidat la alegerile prezidențiale. Nicolae Ciucă a mai spus că PNL ar putea renunța la candidatul propriu doar într-o situație excepțională.
„Este o chestiune pe care am clarificat-o spunând că PNL a avut de-a lungul istoriei curajul să-şi asume toate aceste momente importante (..) cine ştie ce ar putea să apară care să schimbe fundamental această opţiune şi atitudine a noastră? Este o perspectivă care să ţină cont de o schimbare fundamentală prin care PNL să fie determinat să nu aibă candidat la preşedinţie”, a mai arătat preşedintele PNL.
Cum justifică decalarea alegerilor prezidențiale
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că devansarea alegerilor prezidenţiale în septembrie este justificată de faptul că se poate face campanie fără să se suprapună cu alegerile parlamentare. Nicolae Ciucă a spus că era o perioadă de suprapunere care nu lăsa să se înţeleagă pentru care linii de campanie se face campanie. În ultimii 30 de ani, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a suprapus, aproape de fiecare dată, cu parlamentarele.
Nicolae Ciucă a spus că în coaliție există tot felul de discuții cu privire la posibilii candidați la prezidențiale. Iar una dintre acestea este ca Marcel Ciolacu să fie un candidat comun. Însă astfel de presiuni se mai atenuează, crede el, pe timpul negocierilor. Aceasta deoarece fiecare partid dorește să-și păstreze identitatea.
„Nu are nicio legătură cu anumite scenarii, ipoteze şi este doar o chestiune care permite ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare pe baza unei perioade de timp în care se poate face campanie fără să se suprapună cu alegerile generale, parlamentare, pentru că s-a întâmplat ca mandatul preşedintelui şi al parlamentarilor să se termine în acelaşi timp, pe 21 decembrie. Şi atunci, era o perioadă de suprapunere care nu lăsa să se înţeleagă pentru care linii de campanie se face campanie”, a declarat Nicolae Ciucă, la Digi24.
Nicolae Ciucă, despre suprapunerea mandatelor prezidențiale
Liderul PNL a mai arătat că şi în alte ţări are loc această suprapunere a mandatelor preşedintelui ales şi a celui în funcţie. El a precizat că preşedintele ales are la dispoziţie această perioadă în care să se pregătească pentru a-și prelua mandatul. Despre scenariile privind posibilitatea ca Iohannis să negocieze o funcţie europeană, Ciucă a spus că „este important să înţelegem că şi dacă ar fi să fie aşa, este o recunoaştere faţă e relevanţa ţării noatre în interiorul UE”.
„Nu trebuie să speculăm, sunt etape, trebuie să vedem scorul famililor politice din care facem parte, să vedem dacă putem să negociem. Logica nu este legată de această perspectivă. Aşa cum îl ştiu pe preşedinte, nu cred că şi-ar scurta mandatul pentru o astfel de poziţie. (..) Ţările din est merită să aibă o astfel de poziţie, o funcţie de reprezentativitate, în afară de Donald Tusk nu a mai fost nimeni într-o astfel de poziţie atât de reprezentativă”, a mai spus Ciucă.
Nicolae Ciucă a mai spus că nu au avut cum să după alegerile prezidenţiale mai târziu, pentru că înseamna că le duc spre alegerile generale.
Despre ordonanța traseismului
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a comentat pe tema ordonanței care permite trecerea primarilor de la un partid la altul. El a spus că nu trebuie să încurajăm traiseimul. Este o chestiune de respect pentru cetăţeni şi de moralitate a partidelor mainstream.
„Și eu sunt supărat pentru că nu trebuie să încurajăm traseismul, aici este o chestiune, sper să mă audă cât mai mulţi primari. Sunteţi oameni în funcţii publice care reprezentaţi baza partidelor politice (..) Este absolut incorect ca, în funcţie de oportunitate, şi nu sunt mulţi, în 2014, a fost acea Ordonanţă prin care 500 au schimbat barca, nu s-a întâmplat să câştige. Este o chestiune de respect pentru cetăţeni şi de moralitate a partidelor mainstream”, a arătat preşedintele PNL.
Întrebat de ce s-a introdus derogarea în Ordonanţă, pentru primari, Ciucă a spus că s-a încercat să se evite o problemă, şi anume că aproximativ 200 de primari riscă să îşi piardă mandatele iar localităţile să rămână fără primar şi consiliul loca până la alegerea unui nou primar. Într-o astfel de situație, legea stabilește că locul primarului care-și pierde mandatul este luat de viceprimar.
„Noi am încercat să găsim soluţiile pentru a evita aceasstă oportunitate ca primarii să treacă de la un partid la altul: Problema care apare este următoarea, sunt primari, în număr de vreo 200, care ar putea să îşi piardă mandatele trecând de la un partid la altul, acele localităţi nu vor avea primar şi consiliu local până la intrarea în mandat a noilor aleşi. Căutăm soluţii pentru a vedea care e varianta cea mai bună, fie varianta ca 200 de primării să rămână fără primării, fie găsim altă formulă juridică. Cu certitudine, PNL nu încurajează traiseimul politic”, a ţinut să precizeze Nicolae Ciucă.