Persoanele fizice, dar și firmele care dau foc vegetației uscate după cum îi taie capul, fără a avea aprobările necesare, vor primi amenzi usturătoare. Acestea pleacă de la 7.500 de lei și pot ajunge până la 100.000 de lei.
Ministrul Mediului spune că aceste arderi necontrolate de vegetație uscată poluează foare mult. Pot avea însă și efecte devastatoare asupra solului cum ar fi: încetinirea proceselor bio-chimice la nivelul solului, distrugerea micro/macro organismele indispensabile unui sol fertil, dar pot duce și la pierderea aproape completă a rezervei de îngrășământ organic natural pe care resturile vegetale o aduc solului.
De asemenea, se poate ajunge la distrugerea faunei prezente in zonă, dar și la incendierea accidentală a parcelelor aflate în vecinătate.
„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști. În ciuda interdicției și a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului“, a scris Tanczos Barna, pe Facebook.
Amenzi uriașe
O Ordonanță de Urgență, ce va fi adoptată în curând, prevede mărirea semnificativă a amenzilor. Până acum amenda minimă era de 3.000 de lei, iar cea maximă de 50.000 de lei. Acesea practic se vor dubla.
„Am decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei. Am semnat proiectul ordonanței de urgență și sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat“, a mai scris Tanczos Barna,
Se poate ajunge chiar și la închisoare
Potrivit Ministerului Mediului, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile naturale protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an, dacă sunt de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Arderea miriștilor este complet interzisă în România. Există o singură excepție. Este permisă doar atunci când se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
După obținerea autorizațiilor necesare trebuie respectate anumite condiții: condiţii meteorologice fără vânt, parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine sau instalaţii, dar și paza strictă până la finalizarea operațiunii și stingerea focului.