Cel mai mare urs din Europa a fost împușcat zilele trecute în România. O știre care a indignat pe multă lume. Numai că masacrarea animalelor era o practică și pe vremea comuniștilor.
Nicolae Ceaușescu era un vânător pasionat. Un sport care a născut multe rivalități în lumea liderilor comuniști. Una din povești este legată de împușcarea un curs de peste 400 kg, materialul video fiind o rememorare a evenimentelor din acea perioadă.
Ceea ce se știe mai puțin este faptul că Nicolae Ceaușescu interzisese la începutul anilor 70 vânătoarea în România, nu pentru că își dorea să fie ecologist, ci pentru că vroia să păstreze cele mai frumoase exemplare pentru el. Povestea Ursului Lache este una la fel de tristă ca și cea pe care am auzit-o zilele trecute.
Domeniul de vânătoare din judeţul Mureş de pe Valea Gurghiului deţine un loc III mondial la blănuri de urs, un urs vânat de Nicolae Ceauşescu în zona Lăpuşna în 1984, care a fost omologat la Brno, în 1985, având 637,93 de puncte, dar şi locul III la nivel naţional, cu un trofeu de cerb evaluat la 255,95 puncte.
De altfel, locurile I şi II mondial la blănuri de urs îi revin tot lui Nicolae Ceauşescu, cu un urs vânat la Piliske în Harghita, în 1983, care deţine un procentaj CIC - Comisia Internaţională Chasse - de 687,79, obţinut la Brno, în 1985 şi altul la Borsec, în 1980, evaluat cu 646,74 puncte CIC, la Plovdiv, în 1981.
Ultimul scandal legat de vânarea unui urs a izbucnit ieri
Comunicat ONG Agent Green: "Printul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident in Riegersburg, localitate situata in regiunea austriaca Stiria, si-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferita de ministerul mediului din Romania acordata pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judetul Covasna. Dar in realitate, Printul nu a omorat ursul problema, ci un mascul care traia in adancul padurii si care nu venise niciodata in apropierea localitatilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai multi ani de rangerul Agent Green din zona respectiva si era recunoscut ca fiind un exemplar salbatic si neobisnuit cu prezenta omului si sursele de hrana oferite de acesta. Habitatul sau era aria protejata Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130".
“Arthur avea varsta de 17 ani si a fost cel mai mare urs observat in Romania si probabil cel mai mare care traia in Uniunea Europeana. Masuratorile cadavrului indica ca Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezinta maximum posibil in industria vanatorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record pana acum. Ma intreb cum a putut printul sa confunde o femela cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista in adancul padurii. Este clar ca printul nu a venit sa rezolve problema localnicilor ci sa omoare ursul si sa isi duca acasa cel mai mare trofeu pentru a-l agata pe perete. Avem de a face cu o partida de braconaj, de vreme ce au impuscat ursul gresit”, a spus Gabriel Paun, presedintele Agent Green.