#nicieu - Revoltă contra imposturii pe rețelele sociale

Sursa: Arhiva EVZ

Coruperea minții și sufletului generației tinere și foarte tinere este mai gravă decât un act de corupție. Coruperea morală a tinerilor îneacă perspectiva societății de a mai evolua.

Inversează acele ceasului: de la evoluție spre involuție pe termen nedefinit. Generația tânără este cel mai sensibil segment societal. Ușor de influențat pentru că încă nu are consolidată o scară solidă a valorilor, nu deține ani de experiență care să-i creeze un filtru de selecție a informațiilor abundente, este mai credulă, are un entuziasm frumos și un apetit spre nou. Să-i deraiezi acestei generații mintea entuziastă prin prezentarea imposturii și a minciunii ca fiind acte de vitejie este un act pervers de corupție. Care se întâmplă. Promotor: Alianța USR-Plus.

Benevol sau involuntar cea mai tânără alianță politică din România a creat un model de gândire în rândul tinerilor bazat, culmea, pe impostură. Și nu numai. Pe aprecierea imposturii ca fiind o valoare, un model cool, bun de urmat ca să fii pe trend. A apărut de puțin timp un nou hashtag, hashtag #nicieu. Ca reacție de susținere a reprezentanților și liderilor USR-Plus devoalați public ca fiind persoane care au mințit în CV-urile personale.

Cazurile cele mai notorii sunt ale noului primar din Brașov, Allen Coliban care și-a trecut în CV absolvirea a două facultăți. S-a descoperit că tânărul primar a absolvit doar o facultate, cealaltă fiind abandonată. Practic, neabsolvită. Problema nu constă în faptul că nu a finalizat facultatea. Ci faptul că a mințit! Și în acte publice și pe oamenii care l-au votat.

Într-un final liderul USR-Plus a recunoscut fapta. Nu prin regrete, Ci cu o atitudine vitează: ,,Și ce dacă?,,. Conducerea Alianței a tăcut solid.

Un al caz, mai notoriu, cel al lui Vlad Voiculescu, lider Plus care se pregătea să devină primarul general al Capitalei. Persoană care a mai ocupat în anii trecuți și funcția de ministru al Sănătății în guvernul Cioloș. În urma unui articol de presă documentat care arată că Vlad Voiculescu nu și-a terminat studiile de la Wirstchafts Universitat din Viena așa cum a scris acesta în CV și că există multe suspiciuni referitoare la cariera lui de mare specialist în sănătate, Vlad Voiculescu a reacționat printr-o postare-poveste pe FB personal.

În loc de date concrete referitoare la studii a prezentat oamenilor un story filmografic. Story nu date concrete. Și în cazul lui problema este că a difuzat conștient informații neclare, suspecte, cețoase în acte publice și mai ales către alegători. A manipulat! Din nou, conducerea Alianței USR-Plus a tăcut zdravăn.

Din Timișoara vine alt curajos. Candidatul la Senat al USR-Plus, Raoul Trifan, vicepreședinte al USR Timiș, prins cu minciuna în CV chiar de colegii lui și criticat prin postarea lor „USR, un partid de farisei sau doar o iluzie?”. S-a prezentat ca absolvent al Facultății de Economie și Administrație a Afacerilor. Nu e!. Recunoaște într-un final că nu a absolvit facultatea abordând aceeași atitudine înțepată: „Și ce dacă?”. OK. Este problema lui că nu a absolvit o facultate. Nu este ceva condamnabil. Și este treaba Alianței despre cum vrea să fie reprezentă în structurile de elită politică. Problema reală este mult mai gravă! Viitorul senator USR-Plus a mințit! Și în acte, și pe oameni.

Impostura este o racilă veche, grea a clasei politice, condamnată de opinia publică saturată de ani de zile de astfel de specimene și practici. Acum însă apare fenomenul periculos. Tinerii care nu mai condamnă minciuna și impostura descoperite și la cea mai tânără formulă politică din România, USR-Plus. Dimpotrivă. O apără. Și o laudă. O găsesc cool. Hashtag #nicieu bântuie FB și Twitter. Cu o mândrie naivă, exponenți ai generației tinere anunță că nu mai intenționează să finalizeze facultatea începută. Nu mai este nevoie de ea. Că este mai cool așa. E pe trend.

Modelele lor inspiraționale sunt ori primari, ori foști miniștri ori viitori senatori ai Alianței USR-Plus. Pot ajunge și ei, susținătorii #nicieu, în poziții superioare în societate, fără studii. Hashtagiștii #nicieu nu au înțeles esența: minciuna „eroilor” lor este agravantă! Este o formă de corupție. Și nu (doar) prin faptul că acești „eroi” ai lor nu și-au finalizat studiile universitare. Ci pentru că au mințit! I-au mințit! Tinerii nu-și dau seama că incompetența, impostura și șmecheria promovate de cea mai tânără formațiune politică tind să devină norme societale în România. Este un fenomen de corupere morală a generației tinere.

USR-Plus a ridicat foarte mult ștacheta morală în spațiul politic. Fapt așteptat, susținut și aplaudat de foarte mulți oameni de bună credință. USR-Plus s-a conturat în opinia publică cu #Fărăcorupțiînfuncțiipublice și cu #ORomâniefără hoție. Vorbe atrăgătoare. Dar acum iată, moarte. Ștacheta a coborât brusc ca un braț de cumpănă cu găleata goală. Cum se mai verifică în realitate hashtagurile USR-Plus când au creat fenomenul #nicieu? Care este un act de corupție morală! Impostura, minciuna, falsul sunt clasicizate în România de ani de zile. Nu există domeniu de activitate care să nu fi fost infestat.

Pentru corectitudine, și în mass-media există cazuri. Un exemplu, jurnalistul Sabin Orcan. Pe modelul USR-Plus, Sabin Orcan a pretins public faptul că a absolvit o facultate, Școala Superioară  de Jurnalistică. Dar în realitate a terminat doar anul întâi. În documentele facultății, în Registrul de absolvenți și în arhiva foilor matricole nu apare numele lui. A încercat o mascare când a fost descoperit spunând că nu este chiar absolvent al facultății ci al unui Colegiu de pe lângă facultate. Dar facultatea nu a avut niciodată un colegiu. Concret, și-a falsificat biografia.Case closed.

În topul imposturii din România strălucește lumea politicului. De treizeci de ani presa și reprezentanți ai societății civile descoperă CV-uri ale parlamentarilor modificate pe formula folosită de USR-Plus în prezent, respectiv aceștia anunță că au studii superioare și ele nu există. Sau afli că parlamentari, miniștri, directori de instituții de stat foarte importante și-au terminat liceul la 30 de ani. După aceea, au curs în CV-urile lor facultățile absolvite pe repede-înainte de aceștia, finalizându-și parcursul universitar glorios cu un doctorat. Sau chiar cu două!

Doar două exemple recente: Aurel Barangă a fost până de curând director al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Magistral caz. Și-a falsificat diploma de bacalaureat pentru că nu își terminase liceul. Cu diploma falsificată a obținut diplome de licență și doctorate la Universitatea „Valahia” din Târgoviște! Unde ajuns și profesor. Sau Carmen Dan, tartora evenimentelor din 10 august 2018. Ministrul de Interne din epoca Dragnea. A absolvit la 30 de ani o facultate privată obscură care nu era acreditată pe când preferata lui Dragnea o începea. S-ar putea scrie o enciclopedie pe baza imposturii din politică.

„Ciocoii vechi și noi”. Ce trăim acum este un fel de updatare a celebrului roman scris de Nicolae Filimon în secolul al XIX-lea. Nu pare că vom asista la o curățire a clasei politice prin apariția acelui „altceva” dorit atât de mult de  oameni și vizualizat în identitatea Alianței USR-Plus. Vom avea parte doar la o schimbare de fețe și de nume. Ciocoii noi îi înghesuie pe ciocoii vechi.