Ni-Ni, Pei-Pei şi Cheng-Cheng, noile vedete ale Delfinariului

Cei trei delfini cumpăraţi de la Beijing au ajuns astăzi la Constanţa, după un zbor de 18 ore cu un avion charter turcesc, şi au început să facă deja primele giumbuşlucuri în bazin.

Din acest weekend, noile vedete ale Delfinariului din Constanţa sunt Ni-Ni, Pei-Pei şi Cheng-Cheng, delfinii aduşi din China. Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa a plătit pentru ei 527.000 de dolari americani, plus 200.000 de euro transportul.

Achiziţia a fost necesară după moartea, vara trecută, a fostei vedete, delfinul Mark, din specia Tursiops Truncatus, care fusese pescuit din Marea Neagră în 1985. În ultima zi de viaţă, deşi suferise trei infarcturi, aveau să descopere medicii, Mark a ţinut trei spectacole fără ca nimeni să banuiască suferinţele prin care trece. Abia seara, după ce a rămas singur, s-a retras pe platforma de la marginea bazinului şi şi-a dat ultima suflare.

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa încasa mai mult de 300.000 de lei numai din spectacolele lui Mark.

200.000 de euro, transportul

Cei trei delfini din China, un mascul de 4 ani şi două femele de 5, respectiv 7 ani, din aceeaşi specie cu Mark, s-au născut la acvariul din Beijing şi fac parte din a doua ge ne raţie de astfel de mamifere născute în captivitate.

Au fost aduşi în România la bordul unui avion charter turcesc, în bazine special amenajate, însoţiţi de cinci medici veterinari japonezi şi români, dresori chinezi şi români. Transportul, care a durat aproape 18 ore, a costat 200.000 de euro, în afară de banii daţi pentru delfini.

„Deşi am cheltuit atâţia bani din buzunarul constănţenilor, în loc să aterizeze direct pe Aeroportul «Mihail Kogălniceanu», cum fusese stabilit, avionul a fost deturnat la Otopeni de autorităţile sanitar-veterinare ale lui Marian Zlotea, a stat la Bucureşti mai bine de două ore, unde delfinii au fost fotografiaţi şi radiografiaţi, parcă ar fi fost contrabandişti! Un sabotaj la adresa turismului românesc”, a declarat preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Supravegheaţi de un japonez

„I-am cunoscut în luna februarie, când am fost în concediu de odihnă, am mers special la acvariul din Beijing şi m-am familiarizat cu ei, mă bucur că au putut sosi cu bine în România”, a declarat la aterizarea avionului, într-o limbă română impecabilă, consulul Wang Tie Shan.

„Vedetele”, adăpostite fiecare în câte un bazin tip cufăr căptuşit cu un burete special, umed, erau îmbrăcate cu o targă din material textil moale prevăzută cu chingi în dreptul zonei dorsale. Corpul le era acoperit cu o folie semitransparentă.

Debarcarea s-a desfăşurat în condiţii de maximă precauţie şi siguranţă. Toată suflarea specialiştilor şi a aeroportului s-a mobilizat pentru transferul cuferelor- bazin în trei TIR-uri frigorifere care aşteptau la mică distanţă de avion. Totul, sub coordonarea strictă a unui profesor japonez, decan al facultăţii de profil din Osaka, angajat special de chinezi pentru transportul în bune condiţii până la Delfinariul din Constanţa.

„Delfinii s-au comportat normal, sunt bine, nu au avut nevoie de tratament sau de îngrijiri medicale, am trecut prin mari emoţii la Bucureşti, din cauza birocraţiei, dar acum m-am liniştit”, ne-a spus medicul veterinar al Delfinariului din Constanţa, Nicoleta Ursu, la coborârea din avion.

Pe durata transportului, delfinii nu au fost hrăniţi. Prima masă a constat din „mâncare românească, peşti de-ai noştri, dar şi calamar pentru mărirea potenţei”. Directorul Delfinariului, Adrian Mănăstireanu, vrea ca noile vedete să se reproducă la Constanţa.

Convoiul de trei TIR-uri frigorifice a pornit apoi pe DN 2A spre Constanţa, flancat de poliţia rutieră şi jandarmerie. Cât pe ce să rămână blocat la intrarea în curtea Delfinariului din cauza unei arcade metalice cu doar un milimetru mai înaltă decât TIR-urile.

ADAPTARE. Ni-Ni şi Pei-Pei, după primele ore petrecute în bazinul Delfinariului din Constanţa FOTO: OCTAVIAN ŞERBĂNESCU

Primele giumbuşlucuri

Primul care a fost ridicat cu macaraua pentru a fi bus în bazin a fost Ni-Ni, masculul. Pus cu grijă în apă, el s-a acomodat rapid şi a început să facă giumbuşlucuri în aplauzele audienţei. „Are dorsala ţeapănă, ridicată, e vioi, m-am liniştit”, a fost reacţia profesorului Nicolae Papadopol, directorul ştiinţific al Delfinariului. Şi cu Pei-Pei a fost uşor, însă au fost mari emoţii la Cheng-Cheng: dresorii au sărit repede în bazin când au observat că femela nu mai apare din apă, dar şi-au revenit când aceasta a început să înoate liniştită.

„Cheng-Cheng are 7 ani, este vedetă, face deja demonstraţii de mare anvergură ca în marile parcuri acvatice, dansează cu dresorul, merge pe placa de surf, poartă dresorul pe spinare!”, spune Adrian Mănăstireanu. Şapte dresori români , foşti sportivi de performanţă care au făcut stagii de pregătire în China, se vor ocupa de cei trei noi chiriaşi ai Delfinariului.

Trei dresori chinezi vor sta trei luni la Constanţa. „Vom extrage de la ei toate informaţiile necesare dresării. Unul dintre ei e maestru emerit, antrenor cu titluri obţinute în Japonia şi SUA”, spune Mănăstireanu. El e convins că, după o perioadă de acomodare şi antrenamente, „delfinii vor începe spectacolele la jumătatea lunii iunie, cu acceptul profesorului japonez”. „După o perioadă de acomodare şi antrenamente, spectacolele pot începe la jumătatea lunii iunie.”, ADRIAN MĂNĂSTIREANU, directorul Delfinariului