Prețul apei calde și al căldurii furnizate către populație ar putea fi stabilit de Primării, potrivit unor surse din domeniul energiei. Acest lucru se va întâmpla după liberalizarea prețurilor la gazele naturale. În prezent prețurile sunt reglementate de ANRE.
Primăriile ar putea stabili, la nivel local, prețurile de producție pentru căldura și apa caldă furnizată populației de CET-uri, după ce prețul gazelor naturale va fi liberalizat la jumătatea anului în curs. În prezent prețurile de producție sunt avizate de ANRE și depind de prețul gazelor din producția internă care a fost fixat la 68 de lei/ MWh.
Prețul gazelor naturale din producție internă va fi liberalizat la jumătatea acestui an, iar acest lucru va afecta și costurile de producție pentru energia termică furnizată populației. Drept urmare, se dorește schimbarea cadrului de reglementare, astfel încât prețul să fie stabilit de autoritățile locale în baza unei metodologii elaborate de ANRE.
În prezent, conform legislației în vigoare, prețul energiei termice este compus din prețul de producție, stabiit de ANRE pentru fiecare producător, la care se adaugă costurile cu distribuția. La prețul final, autoritățile locale pot interveni acordând o subvenție. Aceasta se acordă tuturor abonaților sau doar celor cu o situație materială precară.
ANRE și-a propus să liberalizeze complet prețul la gazele naturale până la 1 apilie 2021 și la energia electrică până la 1 iulie 2021. Potrivit unei analize a a Asociației Energia Inteligentă, piața gazelor naturale s-ar putea ieftini din vara lui 2020, prețurile urmând să scadă cu până la 18%.