New York Times LAUDĂ România: S-a comportat mai bine decât zona euro! Comunismul i-a învăţat cu dificultăţile

În plină criză a zonei euro, România şi alte state care şi-au menţinut monedele proprii au fost avantajate, scrie New York Times. În acelaşi timp, politica monetară unică din zona euro a împiedicat Irlanda, Grecia sau Spania să îşi repună pe roate economiile muribunde.

Într-adevăr, multe din statele fost-comuniste se gândesc acum de două ori înainte de a trece la moneda unică. Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale a României, a spus într-un interviu că menţinerea monedei proprii a permis României flexibilitatea de a fixa ratele de dobândă, de a controla lichiditatea dar şi de a îşi deprecia moneda, deficitul fiind astfel ţinut sub control, mai scrie ziarul american.

În absenţa oricărui control asupra politicii monetare, Isărescu a mai spus că Grecia a fost nevoită să se bazeze în special pe politicile fiscale: taxe şi reduceri de cheltuieli. "Desigur, în prezent există în România un soi de dezamăgire, pentru că accesul la Uniunea Europeană era văzut drept un panaceu. Dar acest vis a fost unul exagerat". Acesta a mai spus că adoptarea euro în 2015 de către România este un proiect care iese din discuţie. România începe să atragă muncitori străini

În cazul României, menţinerea monedei ieftine, leul, a făcut ca exporturile - care în proporţie de circa 60% se îndreaptă în zona euro - să fie mai competitive, iar menţinerea costului scăzut al vieţii a făcut din această ţară să devină tărâmul spre care se îndrepată mulţi oameni bine pregătiţi din zona euro.

Deşi milioane de români au mers în Spania şi Italia pentru a îşi căuta un loc de muncă cu câţiva ani în urmă, iată că acum şomajul din Spania este de aproape 25%, în timp ce în România, de doar 7%. Trebuie spus că peste trei milioane de români au plecat în străinătate oferit un sprijin puternic economiei în perioada precriză, dar şi după aceea.

Deşi puternic afectate de criză multe state din Europa Centrală şi de Est se descurcă mult mai bine decât cele din zona euro. Polonia a fost singura ţară din UE a cărei economii a crescut în 2009, iar economiile statelor baltice, Lituania şi Letonia, sunt din nou în plină creştere, după ce au trecut printr-un amplu proces de auteritate. De altfel, din 10 state din fostul bloc comunist, 7 nu au adoptat euro.

"În această zonă suntem învăţaţi cu dificultăţile. Ne amintim de perioada comunismului când eram săraci şi într-o situaţie mult mai proastă decât a Greciei în prezent", a spus Tomas Sedlacek, un economist care a fost consilierul fostului preşedinte Vaclav Havel.

Afceri noi

Desigur, România este departe de a fi fost imună la criza europeană. Ţara a trecut printr-o perioadă dură de austeritate, iar disensiunile politice dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au zdruncinat încrederea investitorilor, mai scrie New York Times.

Economiştii sunt de părere că România a evitat să ajungă în situaţia Greciei datorită măsuirlor de austeritate care au fost luate. Economia României are o creştere prognozată la 1% în acest an, în timp ce aceea a Greciei va cunoaşte o recesiune de 6,5%.

În Timişoara, un fel de Silicon Valley din Transilvania, companii precum Alcatel-Lucent, Microsoft şi Oracle, au investit atrase de inginerii extrem de bine pregătiţi de aici, de salariile destul de mici şi de amplasamentul bun între vest şi est. "În plus, aici este mult mai uşor să conduci o echipă. În Spania, de exemplu, oamenii comentează mult", spune de Marco, un inginer spaniol care lucrează acum în România.