Nevasta unui diplomat roman a fost martorul secret al cazului "Doina"

Charles Jenkins, confidentul Doinei Bumbea, sustine ca romanca rapita s-a intalnit la Phenian, de trei ori, cu sotia unui oficial al ambasadei.

Evolutia cazului „Doina” ridica o intrebare esentiala pentru deslusirea modului in care a fost posibila pastrarea in captivitate, de catre regimul nord-coreean, a unui cetatean roman timp de 20 de ani: cat de mult sau cat de putin au fost autoritatile romane in tema cu experienta halucinanta a craiovencei Doina Bumbea?

Din datele furnizate de Ministerul Afacerilor Externe rezulta ca oficialii de la Bucuresti ar fi aflat povestea abia in 2005. In acel an, dezertorul american Charles Jenkins - fostul vecin si prieten al romancei - facea primele dezvaluiri cu privire la existenta acestui caz.

Mai putin informat decat centrala de la Bucuresti, trimisul Romaniei la Phenian, Liviu Iancu, sustinea ca „nu este foarte familiarizat cu acest caz”. Pe de alta parte, informatii noi, obtinute de EVZ, indica faptul ca Doina Bumbea era, inca din anii ‘80, un nume cunoscut unuia dintre diplomatii din Ambasada Romaniei la Phenian.

Cu numai cativa ani in urma, sotia acestuia fusese colega de scoala chiar cu romanca rapita. In interviul acordat EVZ, Jenkins sustine ca Doina si „doamna X” s-au intalnit de trei ori la Phenian. La un moment dat insa, fosta colega a Doinei i-ar fi solicitat acesteia sa nu o mai caute niciodata, motivand ca sotul sau ar fi putut avea probleme cu cei din ambasada.

Charles Jenkins nu isi aminteste nici numele diplomatului roman, nici pe cel al consoartei acestuia, dar spune ca episodul cu pricina i-a fost povestit atat de Doina, cat si de sotul ei, dezertorul american Joe Dresnok.

Jenkins: „I-a cerut sa n-o mai caute”

EVZ: Ati mai cunoscut romani in Coreea de Nord? Charles Jenkins: In afara de Doina, nu. Insa la Ambasada Romaniei exista o sotie de diplomat care a fost colega de scoala cu Doina. 

De facultate, de liceu? Asta nu stiu.

Au fost colege in Romania sau in Italia?In Romania.

Cand a cunoscut-o? Inainte de ‘90, s-au intalnit de trei ori, la cumparaturi. Dupa ce s-au vazut ultima oara, stiu de la Doina ca femeia i-a cerut sa nu o mai caute pentru ca sotul sau, diplomat, va avea probleme. 

Va amintiti cum o chema?Nu, nici nu am vazut-o la fata. Dar mi-a spus si Dresnok ca fusese colega de scoala cu Doina.

Traseu Strategic

De la comertul exterior la Phenian

Liviu Iancu (53 de ani) este insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei de la Phenian din anul 2006. In perioada 1988-1990 insa, a fost activ in comertul exterior al Romaniei socialiste, ca broker la ICE NAVLOMAR Bucuresti, una dintre firmele controlate de Securitate. Dupa cum o indica CV-ul sau, din 1993 pana in 1996, Iancu a activat si in Agentia Nationala de Control al Exporturilor Strategice si al Interzicerii Armelor Chimice (ANCESIAC). Pana la postul de la Phenian insa, diplomatul Liviu Iancu a mai trecut prin ambasadele tarii noastre din Marea Britanie, Egipt si Coreea de Sud.

Cheia rapirii

Misteriosul italian

O alta variabila, inca nedeterminata complet, este cea a persoanei care a insotit-o pe romanca in calatoria fara intoarcere, care a dus-o la Phenian si nu la Tokio. Potrivit mai multor surse - printre care si Charles Jenkins - ar fi vorba despre un cetatean italian, pe care Doina Bumbea l-ar fi cunoscut, in preajma disparitiei, prin intermediul unui fost iubit, astazi casatorit si pensionat.

O serie de indicii arata ca acesta din urma ar putea fi chiar veriga de legatura dintre Doina si rapitorul sau, prin anturajul lor comun. Desi e unul dintre personajele principale care ar putea contribui la elucidarea unor momente-cheie din disparitia craiovencei, italianul nu este dispus sa ofere detalii.