Populația nevaccinata a început să găsească tot felul de trucuri pentru a intra în restaurantele în care se cere certificatul verde. Un experiment făcut de Libertatea a demonstrat că reprezentanții HORECA nu țin cont de obligativitatea certificatului.
Certificatul digital care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau un rezultat negativ la testarea pentru COVID-19 a intrat în vigoare de pe 25 septembrie, după ce Capitala a trecut de incidența de 3 la mia de locuitori.
Nu se cere certificatul verde
HORECA nu are resursele necesare pentru a verifica dacă certificatul verde este fals sau nu. Aceștia doar cer clienților pașaportul fară să facă alte verificări. Mai mulți oameni care au mers la restaurante sau fast-food-uri au declarat că nu au fost întrebați de certificat în 9 restaurante, doar o terasă a vrut să vadă dovada.
Aceștia au spus că în toate mall-urile se aude: „Stimați clienți, în zona de food court, trebuie să respectați măsurile de siguranță și să prezentați certificatul verde”, dar realitatea este alta. Zonele de mese sunt înconjurate de benzi roșii, iar accesul se face numai prin anumite locuri, unde se află agenți de la pază, care verifică pașaportul în mod aleatoriu sau deloc. Clienții au declarat că agenții pun foarte mult accent pe mască. „Masca! Masca mai sus”, striga responsabilii când văd o mască sub nas.
Certificatul la cinematograf
O parte din cinefili au declarat că li s-a cerut pașaportul verde la intrarea în cinematograf, dar angajații au uitat să îl mai verifice.
Centrul Vechi a uitat de pandemie
Oamenii care au fost în Centrul Vechi după ce s-a dat această lege, au declarat că angajații nu poartă mască și nici nu întreabă de pașaportul verde.
Un client a povestit că a intrat în vorbă cu alte persoane care erau la fel de nedumerite ca și el. „Ne întrebam și noi dacă se scanează. A intrat în vigoare legea? Sau poate ne verifică doar în weekend”, au spus ceilalți clienți pentru Libertatea.
La un alt restaurant din Centrul Vechi, un tânăr a povestit că a oferit la intrare un pașaport fals care aparținea unui bătrân, dar fata care se ocupa cu verificarea nici măcar nu a fost atentă.
Un alt client a mărturisit că a fost într-un club din Centrul Vechi și a fost prins cu minciuna, ba chiar paznicul verifica la sânge certificatele. Ăsta nu-i al tău! E al prietenului, nu?”, a spus omul de la intrare.
Shaormarii nu cred în COVID
În orice fast-food este obligatoriu certificatul verde, iar foarte mulți oameni inventează că l-au uitat acasă doar pentru a gusta preparatele bucătarilor. Un client a povestit că a auzit o discuție între un bărbat și angajatul de la shaormarie:
„Sunt mulți nevaccinați.Dar oricum e o porcărie ce-au făcut autoritățile”, a spus angajatul.
Poliția nu vine să verifice restaurantele
”Verificarea operatorilor economici privind solicitarea certificatelor digitale clienților întră în sarcina inspectorilor de la ITM, nu a Poliției. Noi putem da amenzi pentru nerespectarea programului de funcționare, adică 05.00-02.00.” a declarat Ciprian Romanescu, purtătorul de cuvânt al Politiei Municipiului București.