Francezul care a luat terenuri în arendă la Cetate susţine că fostul acţionar de la Dinamo a intrat cu tractoarele pe pământurile sale.
Primit cu braţele deschise de ţăranii din Cetate, judeţul Dolj, şi privit ca un arendaş serios, Gigi Neţoiu a ajuns să fie înjurat de cei care vedeau în fostul patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova un salvator al agriculturii din comuna de la malul Dunării. Mai mult, acuzat de cel mai mare investitor din zonă, cetăţeanul francez Michel Arricau, că a intrat cu forţa pe terenurile sale, arendaşul Neţoiu, supranumit „Comandantul“, s-a ales cu câteva plângeri penale pentru „tulburare de posesie“. Vecin de moşie cu Mircea Dinescu
Recomandat de prietenia cu Marin Duţă, primarul Cetăţii, şi poetul Mircea Dinescu, fostul acţionar de la Dinamo a început să investească în agricultură în urmă cu doi ani, când a cumpărat câteva sute de hectare de teren, devenind astfel vecin de moşie cu Mircea Dinescu. Deşi novice în ale agriculturii, Neţoiu a câştigat încrederea unei părţi din populaţia comunei, iar oamenii au decis să încheie contracte de arendă cu firmele acestuia. Francezul Michel Arricau a rămas să muncească majoritatea terenurilor din Cetate.
„Ne-am mutat pământul la Neţoiu, sperând să fie corect cu noi şi să ne dea ce ni se cuvine. Acu’ regretăm pentru că şi el, ca şi francezul, îşi vede doar interesul lui“, spune Nicolae Opriş. În primăvara anului trecut, cele două firme ale lui Neţoiu, cu care ţăranii doljeni au semnat contracte de arendă, deşi mulţi nu reziliaseră actele cu francezul, SC East Way Spedition şi Vincon Distribution SRL, şi-au extins activitatea. „Credeam că e Dumnezeu în România“
Terenurile vizate erau dintre cele mai productive aflate în zona irigabilă, „vreo 550 de hectare cuprinse între Moara Dracilor şi Măgura Bungetului“. „Deşi nu are niciun act, a intrat cu tractoarele pe pământurile mele pe care eu, în toamnă, le arasem. A venit în câmp cu câţiva cefoşi cu jeepurile. Nu am vrut scandal şi am depus plângere la poliţie. Cei de la Post din Cetate s-au speriat când au auzit de Neţoiu. Nu au venit. Nici de la Poliţia Calafat nu au făcut mare lucru. Atunci m-am convins că toate instituţiile sunt la mâna puterii“, declară Michel Arricau.
Investitorul francez susţine că, în momentul de faţă, firmele Comandantului au acaparat ilegal peste 1.200 de hectare, terenuri care îi aparţin însă lui prin contractele de arendă. „Abuzurile au continuat. Mi-a folosit sistemele de irigaţii şi a zis că plăteşte. Are să-mi dea peste un milion de euro. Când am auzit de el prima dată, am crezut că e Dumnezeu în România“, adaugă francezul. Susţinut de ţărani
În scandalul celor doi arendaşi, majoritatea ţăranilor din Cetate, uniţi în Sindicatul Satul Doljean (SSD), sunt de partea investitorului francez. „Noi vrem să ne muncească terenul Michel, nu Neţoiu. De anul trecut şi până acum, ne-a dat doar două milioane şi jumate la hectar“, spune Eufrosina Chilom.
„Toţi îl regretă pe francez. Sunt peste o mie de oameni afiliaţi şi puţini mai au încredere în Neţoiu. Sunt oameni pe ale căror terenuri a intrat Neţoiu, el şi-a luat banii din subvenţii, şi oamenii nu ştiu cine le va da banii sau grâul, francezul sau Gigi“, adaugă Eftimie Iliescu, preşedintele SSD. Plângerile făcute de Michel Ariccau au fost în lucru la Poliţia Calafat.
„Dosarul pentru tulburare de posesie întocmit ca urmare a plângerii făcute de cetăţeanul francez a fost trimis Parchetului cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale“, a precizat subcomisar Maria Vasile, purtător de cuvânt al IPJ Dolj. Gigi Neţoiu nu a vrut să comenteze situaţia de la Cetate. Unul dintre angajaţi a răspuns la telefonul mobil şi a confirmat acest lucru. Reprezentanţii celor două firme care-i aparţin lui Gigi Neţoiu susţin că acuzaţiile aduse de arendaşul francez sunt „invenţii“.
„Gigi Neţoiu a investit mulţi bani până acum. Nu se pretează să intre pe terenuri care nu-i aparţin. Pământurile la care face referire Michel Ariccau sunt ale noastre prin contracte de arendă. Cât despre datorii, nu ştiu să avem de dat bani francezului“, a precizat Constantin Negreţu, unul dintre angajaţii Comandantului. ACT Doi arendaşi, acelaşi teren O parte dintre ţăranii din Cetate nu ştiu care arendaş le va da cota-parte din producţie. Aceştia au semnat contracte de arendă şi cu Michel Ariccau, şi cu Gigi Neţoiu. Confuzia oamenilor a fost alimentată şi de superficialitatea funcţionarilor Primăriei Cetate. Aceştiau au autentificat contractele cu firmele Comandantului, deşi actele cu francezul nu fuseseră reziliate.
„Nu ştim dacă cele vechi au fost reziliate, dar aici trebuia să se înţeleagă părţile“, spune secretara Anişoara Cernocumschi, care a semnat „ca primarul“, fără să vadă actele de reziliere ale vechilor contracte.