Nervi întinși la maxim la punctul de frontieră Kulata - Promachonas, dintre Bulgaria și Grecia, singurul, de altfel, rămas deschis. Sute de români stau cu orele la coadă pentru a ajunge la destinațiile de vacanță.
Autoritățile elene au restricționat accesul din Bulgaria spre Grecia, fiind deschis un singur punct de trecere a frontierei. Celelalte au fost toate închise.
Românii și bulgarii, așteaptă cu orele la Kulata, pentru a trece în Grecia. Unii dintre aceștia sunt chiar testați pentru coronavirus. Cu toate acestea, celor testați nu li s-a recomandat să stea în hotel până la primirea răspunsului ci sunt liberi să meargă la plajă, la restaurant, practic unde doresc.
Grecii spun că măsura închiderii unor puncte de frontieră și concentrarea trecerii printr-un singur loc a fost luată pentru un mai bun control al persoanelor care intră pe teritoriul țării.
Practic, de acum putem trece cu maşina în Grecia doar prin punctul de frontieră Kulata - Promachonas, unde coloana de mașini se întindea joi dimineața pe mai bine de cinci kilometri.
Aşadar românii care pleacă în Thassos, nu mai au cum să o ia pe traseul lor obişnuit, prin Makaza, ci vor face un ocol de aproximativ 200 de kilometri, iar durata călătoriei va creşte cu aproximativ 2 ore. Asta fără a mai ține cont de cozile infernale din singurul punct de frontieră deschis.
Sunt închise şi graniţele dintre Macedonia şi Grecia. Aşa că cei care pleacă din vestul ţării vor trece în Grecia tot prin Bulgaria.
Cu cel puţin 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen trebuie să completaţi un formular online, indiferent de mijlocul de transport cu care vă deplasaţi. Îl găsiţi pe site-ul travel.gov.gr. Să aveţi în vedere că, la intrarea în Grecia, autorităţile elene fac teste aleatorii de Covid. Turiştii depistaţi pozitiv vor intra 14 zile în carantină.
În momentul de față, Grecia este una dintre cele mai sigure destinaţii de vacanţă din Europa din punct de vedere al răspândirii Covid-19. De exemplu, marți au fost înregistrate doar 20 cazuri în toată ţara. Iar insule greceşti au împreună, de la începutul pandemiei, mai puţin de 100 de cazuri.