În timp ce prezenţa la vot se menţine la un nivel scăzut, în această primă parte a zilei dedicate alegerilor pentru Parlamentul European, neregulile din timpul scrutinului electoral nu au întârziat să apară.
Asociaţia Pro Democraţia, care monitorizează aceste alegeri, a semnalat zeci de nereguli. De la turismul electoral, la implicarea candidaţilor şi primarilor în alegeri, ori solicitări suspecte privind urnele de vot, nereguli similare au fost semnalate în majoritatea regiunilor ţării.
300 de lei şi o masă la restaurant
În faţa unui liceu din sectorul 5 din Bucureşti, un microbuz pe care era inscripţionat "Alegeri europarlamentare" se afla parcat în apropierea secţiei de votare. Maşina a plecat, coform APD, după intervenţia jandarmilor.
În apropiere de Capitală, în localitatea ilfoveană Cernica, mai multor persoane, aduse cu microbzul la vot, le-au fost promise 300 de lei şi o masă la restaurant.
În Galaţi şi Mureş, edilii locali au îndemnat alegătorii să aleagă anumite partide. Primarul localităţii Poiana, din Galaţi, Tudor Trofin, i-a arătat, aseară, unei localnice, cu un buletin de vot în mână, cum să voteze cu PSD. În Mureş, tot pesediştii sunt cei care i-au influenţat pe cetăţeni. Astfel, mai mulţi membri ai partidului îndemnau să se voteze cu PSD şi promiteau alegătorilor transport până la secţie.
Nereguli cu urnele de vot Întrucât nu au fost informaţi despre modalitatea de solicitare a urnei de vot, mai multor persoane, aflate în imposibilitatea de a se deplasa la secţiile de vot, li s-a refuzat posibilitatea de a-şi exercita dreptul garantat de Constituţie.
Mai mulţi bătrâni din Constanţa nu au ştiu că pentru a putea vota cu urna mobilă era obligatorie depunerea unei cereri, în preziua alegerilor. În aceeaşi situaţie se găsea, în această dimineaţă, o altă persoană din Neamţ.
În Teleorman şi Vrancea, peste 150 de persoane care nu se pot deplasa la vot au cererile semnate de aceiaşi doctori. Astfel, în comuna Pietroşani, din Teleorman, APD a semnalat 100 de cereri pentru urna mobilă, eliberate de acelaşi doctor. Cererile au fost depuse ieri, tipărite la calculator şi doar cu o semnătură. În Vrancea, la două secţii din comuna Ploscuteni există 56 de cereri, semnate de acelaşi medic de familie. Pe aceste, în loc de diagnosticul pacientului este trecută doar menţiunea "netransportabil".
Partidele se acuză reciproc
Două dintre partidele politice înscrise la scrutinul pentru europarlamentare, PNL şi PSD, au semnalat deja câteva nereguli în procesul de vot. Tot în această dimineţă a fost întocmit şi primul dosar penal pentru fraudarea alegerilor, la o persoană care a votat de două ori.
Mită electorală cu telefoane mobile
PNL a emis deja un comunicat de presă, preluat de Mediafax, prin care anunţă nereguli, la câteva secţii din Capitală şi din Giurgiu.
Conform liberalilor, în Bucureşti, la şcoala nr. 111, din sectorul patru, au fost aduse, cu două microbuze înmatriculate în Dâmboviţa, 32 de persoane care au votat pe listele suplimentare.
În Giurgiu au existat mai multe nereguli, conform comunicatului emis de partidul lui Crin Antonescu. Turismul electoral reprezintă, şi aici, una dintre principalele probleme. Astfel, două microbuze "aparţinând autogării Filaret, urmau să plece la Bucureşti pentru a duce cetăţenii la vot", iar la Şcoala nr. 4 din Giurgiu "a fost sesizată prezenţa unui microbuz cu numărul de înmatriculare GR04AHL, care urma să transporte alegători în Bucureşti, pentru a vota pe liste suplimentare", precizează liberalii.
Mita electorală este o altă neregulă semnalată de PNL. Conform PNL, "reprezentanţii PSD au oferit alegătorilor mită electorală constând în telefoane mobile, atât ieri, 6 iunie, cât şi astăzi, în ziua votului".
PSD denunţă la poliţie PDL-ul La rândul lor, pesediştii acuză partenerii de guvernare, Partidul Democrat Liberal, de campanie electorală cu o zi înainte de alegeri. Conform unui comunicat de presă al PSD, preluat de Mediafax, sâmbătă au fost împărţite, în Slatina, pliante cu fotografia ministrului PDL Vasile Blaga. Materialele, distribuite în timpul unui eveniment, "Arenele Jocului", organizat de primarul PDL Darius Bogdan Vâlcov, aveau un conţinut electoral. În acest sens, PSD a anunţat că a fost sesizată poliţia municipiului Slatina, precum şi Biroul Electoral al judeţului Olt.
Turismul electoral este şi el denunţat de partidul lui Mircea Geoană. Pesediştii relatează că astăzi "deputatul PDL Stan Nicolae a transportat alegători din comunele limitrofe. Microbuzele cu numerele de înmatriculare B-98-DDK şi 3246 DJF au transportat până la această oră circa 150 de personae la secţiile de votare din Octaşi Măgura".
Buletine de vot neexplicate
Pesediştii au reclamat ale nereguli şi în judeţele Buzău, Prahova şi Cluj. Astfel, "La secţiile de votare nr. 56 şi 57 din municipiul Cluj-Napoca s-a constatat existenţa a 14 buletine de vot în plus şi respectiv 15 buletine de vot în plus. Din informaţiile pe care le avem acest fapt nu a fost consemnat într-un proces verbal". Pesediştii au mai reclamat că "la secţia de votare nr. 159 Cluj-Napoca tuşul pentru ştampilele de vot este foarte slab, iar unii membri ai biroului electoral al secţiei de votare indică alegătorilor să aplice ştampila votat numai pe sigla partidului / formaţiunii politice".
"La secţia de votare nr. 23 Pintic – Dej, s-a constatat existenţa a 23 buletine de vot în plus, iar la secţia de votare nr. 589 Valea Ierii câte 60 de buletine de vot în plus, în timp ce la secţia de votare nr.302 Poiana Horea – Beliş, sunt în minus 50 de buletine de vot", se mai menţionează în comunicatul de presă al PSD, preluat de Mediafax.
În Prahova, PSD susţine că Partidul Democrat Liberal a continuat campania electorală şi ieri, "împărţind zahăr, ulei şi făină cetăţenilor, în schimbul participării la vot şi a promisiunii că-i vor vota pe reprezentaţii PDL".
Dosar penal pentru vot dublu Reprezentantului PRM din secţia de votare nr. 73 din Craiova i s-a făcut dosar penal pentru că a fost prins votând de două ori. Preşedinta secţiei de votare din cartierul Craioviţa a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj după ce a observat că reprezentantul PRM a votat atât pe lista permanentă, cât şi pe lista suplimentară. „Poliţiştii au întocmit persoanei în cauză acte premergătoare începerii urmăririi penale”, se arată într-un comunicat al IPJ Dolj. (Gabriela Zanfir)
Au spart uşa secţiei de vot Membrii secţiei de votare cu numărul 33 din Timişoara au spart uşa incintei, după ce li s-a rupt cheia în yala broaştei. „Când am vrut să deschidem uşa, s-a rupt cheia şi, ca să intrăm, am forţat uşa”, a declarat preşedintele secţiei, Aspazia Runcan. Potrivit preşedintelui BEJ Timiş, Radu Herciu, incidentul a avut loc înainte de ora 7.00, ora deschiderii urnelor de vot.
Reprezentanţii PNL Timiş au informat BEJ că Operaţiunea „Autobuzul de vot” a demarat deja în judeţul Timiş. „În această dimineaţă, la Covaci, comuna Sânandrei, condusă de primarul PDL Dorel Demea, echipa locală de fotbal a fost luată cu autocarul echipei pentru a fi condusă la masă, la o pensiune în Covaci, de aici primind instrucţiuni de a se încolona în faţa secţiei de vot din localitatea Covaci, cu instrucţiunea de a vota PDL pentru a primi ulterior fonduri pentru echipă”, se arată în plângerea respectivă. (Georgeta Petrovici)
Alegeri fără observatori la Covasna
Niciun observator intern nu va supraveghea scrutinul pentru alegerile europarlamentare din judeţul Covasna. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ), judecătoarea Miklos Erzsebet, „nu s-a primit nicio cerede de acreditare pentru observatori interni”. Din partea mass-media, BEJ Covasna a acreditat doar reprezentanţii a patru instituţii de presă naţionale şi regionale, publicaţiile locale nedepunând nicio cerere de acreditare. (Adrian Moise) Filtre rutiere pe drumurile din Bistriţa În ideea de a stopa fenomentul turismului electoral, toate autobuzele şi microbuzele care circulă astăzi prin judeţul Bitriţa-Năsăud sunt verificate de poliţişti.
„Au fost instituite şase puncte puncte fixe de control la Bistriţa, Năsăud, Salva, Beclean, Teaca şi Lechinţa, unde vor fi verificate toate autobuzele şi microbuzele care ridică suspiciuni. Pe lângă verificarea mijloacelor de transport călători, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor vor controla toate societăţile comerciale cu profil de activitate transport persoane, pentru a stabili dacă în această perioadă au fost închiriate mijloace de transport în comun”, afirmă comisarul Ioan Sidor Bodescu, şeful Poliţiei Bistriţa-Năsăud. (Alin Cordoş)
CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII PE www.evz.ro/europarlamentare
CITIŢI ŞI: