Deranjaţi de modul în care au fost notate lucrările la examenul din acest an, elevii şi părinţii cer ca, de anul viitor, profesorii-corectori să fie aleşi în comisii doar pe criterii de competenţă.
Promovabilitatea mai mică la Bacalaureatul din acest an a fost luată drept un "semn al normalităţii" de către oficialii Ministerului Educaţiei. Elevii şi părinţii susţin însă că frauda nu a dispărut, iar mare parte dintre profesorii-corectori au făcut exces de zel.
Spre exemplu, majoritatea absolvenţilor Colegiului Naţional "Cantemir Vodă", din Capitală, au contestat notele primite iniţial, iar în final, peste 40% dintre ei au primit note mai mari. În unele cazuri, diferenţa a fost şi de 1,5 puncte, iar unii contestatari au obţinut chiar nota 10. Părinţii consideră că acest lucru demonstrează slaba pregătire a corectorilor. "Vrem ca aceşti profesori să fie selectaţi cu mai multă atenţie. Nu pui un profesor de şcoală generală să corecteze lucrări de liceu", spune Florin Ursulescu, preşedintele Comitetului de părinţi.
Fără elevi amestecaţi
"În plus, elevii de grup şcolar încercau să copieze, iar copiii care voiau să lucreze au fost deranjaţi", adaugă acesta. Îşi doreşte ca, "măcar în anii următori, organizarea să nu se mai facă alandala".
În replică, reprezentanţii ministerului susţin că, cel puţin în privinţa alegerii profesorilor, s-a respectat regulamentul.
"EXAMEN DE MATURITATE" 2010
Ofensiva procurorilor anticorupţie: lucrări trase la xerox, mită şi arestări cu "mascaţi"
Copiatul este printre primele probleme menţionate atunci când vine vorba despre Bac, însă, ca în orice altă chestiune în care se face mult zgomot, rezultatele se văd prea puţin. Totuşi, doi profesori din Cluj-Napoca au fost arestaţi, cu trei zile în urmă, sub acuzaţia de trafic de influenţă, fals material, distrugere de înscrisuri şi luare de mită. Aceştia ar fi ajutat 42 de elevi să promoveze examenul, în schimbul a câte 1.000-1.300 de euro.
La fel s-a întâmplat şi cu un grup de 21 de elevi şi profesori din judeţul Vrancea, care au fost trimişi în judecată acum două săptămâni, fiind acuzaţi de fraudă la Bacul din sesiunea iunieiulie 2008. Potrivit anchetatorilor, profesorii primeau câteva sute de lei pentru a da note mari sau, după caz, pentru a ajuta elevii să treacă examenul.
Spectaculoasă a fost însă descinderea anchetatorilor anticorupţie la un liceu din Podu-Turcului, judeţul Bacău, unde s-a organizat un flagrant în timpul unei probe a "examenului de maturitate". La acest liceu se putea promova Bacul chiar şi de "la distanţă", unul dintre candidaţi nefiind în ţară la momentul susţinerii examenului.
NOTE "CU MINUSURI"
Şi deranjaţi de ceilalţi colegi, şi cu media scăzută
Dacă ar trebui să facă o ierarhie a celor mai mari probleme ale Bacului, părinţii absolvenţilor de la Colegiul "Cantemir Vodă" ar aşeza pe primele locuri "cuplajul" elevilor de la colegii cu cei de la grupurile şcolare, faptul că fraudele sunt "permise" încă şi acela că mulţi profesori au evaluat lucrări de liceu, deşi nu aveau "experienţa necesară".
Au copiat şi au picat
Şi aceste lucruri nu au fost observate doar de elevii de la "Cantemir Vodă" şi de părinţii lor. După afişarea rezultatelor, elevi din toată ţara şi-au exprimat nemulţumirea pe forumul Ministerului Educaţiei.
"Cum este posibil ca lucrările unor elevi de liceu să fie corectate de profesoare de gimnaziu? Asta s-a întâmplat anul acesta şi, din această cauză, lucrările la limba română au primit note mici. Ministerul ar trebui să se sesize, la fel şi inspectoratul, pentru că nu mi se pare normal să ştiu că am scris de cel puţin 9 şi să iau 7,85 şi să-mi fie, totuşi, teamă să depun contestaţie. Domnul ministru Funeriu spunea că am avut un Bac «nefardat»! Cum să spună asta când am avut un Bac experimental? Prostia lor am plătit-o noi, elevii", crede Alexa.
Mulţi dintre cei care au picat examenul au considerat că problema a venit de la corectori. "Am picat la română din cauza lor şi sunt sigur de asta... Aveam o lucrare de 6-7 şi m-am trezit cu 3,45. E strigător la cer! Ce să mai zic de matematică, unde am făcut toţi aceeaşi lucrare? Unul singur a luat 5, iar noi, restul, numai note de 2. Nu mai zic nimic pentru că, oricum, noi, elevii, suntem trataţi ca nişte nimicuri...", spune revoltat un alt tânăr.
Supraveghetorii au "bubele" lor
Nu notele i-au determinat însă pe părinţii şi pe elevii de la "Cantemir Vodă" să le înainteze un memoriu oficialilor Ministerului Educaţiei, în care să-şi exprime nemulţumirea.
"Poate unii cred că am avut copii cu note prea mici şi de asta suntem nemulţumiţi. Dintre cei care au semnat plângerea, o parte nici nu au avut copii în clasa a XII-a. Noi vrem să tragem însă un semnal de alarmă. E surprinzător comportamentul celor două echipe de evaluare înainte şi după contestaţii. La un astfel de nivel, la ce să ne gândim? Exigenţă sau incompetenţă? Indulgenţă sau competenţă?", dă o temă de gândire Florin Ursulescu. Iar cifrele îi confirmă teoria: 35% dintre elevii de la "Cantemir Vodă" au depus contestaţii, cele mai multe la istorie şi matematică. În final, peste 40% dintre lucrări au primit o notă mai mare, ba chiar de la nota 9,05 s-a ajuns la 10.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu văd nicio problemă în faptul că elevii de la colegii au susţinut examenul în aceleaşi centre cu cei de la grupuri şcolare. "Dacă a fost gălăgie în sala de examen şi elevii au fost bruiaţi de alţi colegi înseamnă că profesorii supraveghetori trebuiau să-şi facă treaba. Elevii trebuiau să le solicite asta", susţine Oana Badea, secretar de stat în preuniversitar.
Cât priveşte selecţia profesorilor- corectori, secretarul de stat arată că există rigori care sunt respectate. "Prin excelenţă, profesorii trebuie să aibă gradul I didactic. Doar când, într-adevăr, nu avem ce face, mergem mai jos cu selecţia, la gradul II, de pildă", conchide Badea.