Dragoș Ciupercescu, primul român condamnat pentru terorism se plânge de condițiile pe care a trebuit să le suporte pe perioada cât a fost închis în penitenciar.
Supranumit „Grenadierul de la Jean Monnet”, după ce a detonat o grenadă în fața liceului, Ciupercescu e foarte nemulțumit de regimul de detenție la care a fost obligat.
El a fost eliberat condiționat, în 2016, după ce a ispășit aproximativ 10 ani din pedeapsa de 18 ani de detenție pentru atacul cu grenadă de la prestigiosul liceu în care, la vremea respectivă, învățau și fiii premierului Adrian Năstase.
Primul român condamnat pentru terorism la noi în țară a amenințat cu nenumărate acțiuni în instanță închisoarea unde a fost încarcerat. Dragoș Ciupercescu a declarat război Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Cancan anunță că a intrat în posesia unor documente ce scot în evidență mărturisirile uluitoare pe care Ciupercescu le-a făcut în unul dintre procesele pe care le-a deschis în țară și în care se plângea de condițiile din închisoare.
El a susținut că a fost închis în condiții inumane și că a avut de suportat un tratament extrem de dur în penitenciarele în care și-a executat pedeapsa cu închisoarea.
„Celule cu igrasie, prezența păduchilor și a ploșnițelor, lipsa apei calde și a căldurii. Lipsa ventilației aerului în anotimpul cald”, sunt doar o parte din problemele pe care „Grenadierul” de la Jean Monnet le-a reclamat în fața instanței.
În plus, Ciupercescu s-a plâns și de faptul că a fost expus la fum de ţigară în timp ce era transportat la audieri, și de faptul că nu a putut să comunice online cu soția sa, care locuia în Italia. Mai mult, el a susținut că trebuia să informeze autoritățile despre toţi membrii familiei pe care dorea să îi sune, spunând că i-a fost încălcată confidențialitatea convorbirilor telefonice.
În februarie 2007, Dragoş Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de detenţie de către magistrații instanței supreme, sentinţa fiind definitivă. În decembrie 2016, Tribunalul Ilfov a admis, însă, definitiv, solicitarea sa de liberare condiţionată.
Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 10 spre 11 august 2002, Ciupercescu a furat, din depozitul de muniţii al UM 01348 din Bucureşti, şapte grenade de mână defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniţie şi 144 de cartuşe calibrul 7,65.
În 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din faţa Liceului „Jean Monnet” din Capitală una dintre grenadele sustrase, rănind cinci elevi şi provocând mai multe pagube. În 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă, pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, magistraţii militari arătând atunci că, în ambele cazuri, acesta a urmărit uciderea unor persoane prin detonarea muniţiei respective.
Acesta a fost angajat, în perioada 6 ianuarie 1997 – 1 martie 1999, pe baza unui contract, ca militar în cadrul unei unităţi aparţinând Ministerului Apărării, cu gradul de caporal, fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu.