Neluțu Varga, anchetat penal și dat în judecată. Are probleme mari de la o datorie

Nelu Varga. Sursa foto Youtube

Patronul CFR Cluj, Neluțu Varga, a fost dat în judecată, în urmă cu doi ani, de afaceristul german Abris Lelbach, pentru neplata unei datorii de peste 22 milioane euro, sumă pe care i-a împrumutat-o în mai multe tranșe în 2015.

La această sumă se mai adaugă dobânzi penalizatoare de aproape 5,5 milioane euro. Per total, Lelbach vrea înapoi peste 27,5 milioane euro. Datoriile patronului CFR Cluj ar fi de aproape trei ori mai mari, de 61,72 milioane de euro. El trebuia să-i dea banii afaceristului până în 2018, dar nu s-a ținut de cuvânt.

Neluțu Varga, dat în judecată

Pentru a-și recupera cele 22,22 milioane euro, Abris Lelbach a mai deschis un proces în 2022 solicitând instanței să admită emiterea unei ordonanțe de plată. Acțiunea i-a fost respinsă, deoarece nu a adus suficiente dovezi.

Înainte cu câteva zile de a se împlini termenul de prescripție a împrumutului, Lelbach i-a transmis lui Varga două somații de plată – una pe adresa din București, cealaltă pe adresa din Cluj-Napoca.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Motivația instanței

“Instanţa reţine că cele două înscrisuri nu fac dovada îndeplinirii procedurii de comunicare a somaţiei prevăzute de art. 1015 C.pr.civ. (…) dispoziţiile art. 1016 alin 2 C.pr.civ. se referă la depunerea dovezii de comunicare a somaţiei, sub sancţiunea respingerii cererii ca inadmisibilă, textul legal nu reglementează o simplă condiţie formală a cererii de emitere a somaţiei de plată.

Scopul somaţiei prevăzute de art. 1015 C.pr.civ. nu poate fi redus doar la evitarea înregistrării de litigii, în condiţiile în care debitorul s-ar putea conforma obligaţiei de plată şi la simpla solicitare a creditorului, ci trebuie avut în vedere şi scopul somaţiei astfel cum rezultă din dispoziţiile art. 1015 alin 2 C.pr.civ., acela de a avea efect întreruptiv de prescripţie în conformitate cu dispoziţiile art. 2540 C.civ., somaţia având efectul punerii în întârziere a debitorului. Or, un astfel de efect nu se poate realiza decât în condiţiile în care debitorul ia cunoştinţă de existenţa unei obligaţii de plată, a cărei îndeplinire este solicitată de creditor”, se arată în motivarea instanței.

Judecată. Sursa foto: Arhiva EVZ

Afaceristul german nu-l iartă pe Neluțu Varga

Neamțul nu a vrut sub nicio formă să-l ierte pe Neluțu Varga, și în toamna lui 2022 a mai depus o acțiune, cu obiectul “pretenții”, pe rolul aceleiași instanțe clujene. Aici, prima ședință de judecată a avut loc abia în luna mai 2023, după care au mai avut loc două termene, în octombrie și decembrie, astfel că în februarie 2024 Lelbach cere la Curtea de Apel Cluj strămutarea dosarului, motivul fiind imparţialitatea instanţei, în condițiile în care cererile de abținere formulate de judecători în cadrul dosarului au fost respinse.

Cererea i-a fost admisă, astfel că, în a doua jumătate a lunii martie anul acesta dosarul ajunge la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

În cererea de chemare în judecată, afaceristul german arată că pe data de 21 mai 2015 a încheiat un contract de împrumut cu patronul CFR Cluj, în baza căruia i-a remis 22.220.000 de euro, pe care ar fi trebuit să îi restituie până la data de 31 decembrie 2018.

Datoria ar fi mult mai mare

Împrumutul a fost acordat în vederea efectuării de investiții în domeniul agricol, energie, turism, construcții și resurse naturale, “precum și în orice alte arii de afaceri în care Debitorul decide să investească conform propriei sale voințe”, iar Varga avea obligația să-i trimită lui Lelbach un raport de activitate la fiecare 6 luni.

În octombrie 2022, afaceristul german a depus și o plângere penală la DNA împotriva angajaților Oficiului Poștal 6 Cluj, dar și a afaceristului clujean Neluțu Varga, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de înscrisuri și fals informatic. Procurorii DNA au întocmit un dosar de cercetare penală, pe care ulterior l-au declinat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, unde a început mai întâi ancheta IN REM.

În documentul transmis procurorilor, neamțul arată că de fapt Varga îi datorează de fapt de aproape trei ori mai mulți bani, nu mai puțin de 61,72 milioane de euro. Cu toate acestea, afaceristul vrea înapoi doar 22,22 milioane euro, potrivit gazetadecluj.