Nelutu Sabau: "Aoleu, ce le-am facut italienilor!"

In martie 1989, Roberto Donadoni, actualul selectioner al campioanei mondiale, a plecat invins dupa meciul amical disputat la Sibiu.

Nationala de fotbal a Romaniei se incalzeste pentru o partida de verificare speciala, in compania Italiei, actuala campioana mondiala. Meciul programat miercuri seara, la Siena, are o incarcatura emotionala aparte si deschide seria "amicalelor" de lux ale tricolorilor.

In viitorul apropiat, nationala Romaniei urmeaza sa-si masoare fortele cu Germania si Franta, "bronzul", respectiv "argintul" de la ultima editie a Cupei Mondiale.

Imediat dupa Revolutie, Italia a reprezentat un vis pentru fotbalistii din nationala Romaniei. Saltul in Serie A, despre care romanii stiau de la Pronosport ca este cel mai puternic campionat din lume, era perceput drept o rasplata nesperata pentru anii petrecuti in "epoca rosie", cand contactul cu exteriorul era sugrumat.

Dupa Cupa Mondiala din 1990, competitie disputata in Italia, Florin Raducioiu a plecat la Bari, Marius Lacatus s-a dus la Fiorentina, pentru ca, mai apoi, Gica Hagi, Dan Petrescu, Danut Lupu, Dorin Mateut si Ovidiu Sabau sa faca, la randul lor, cunostinta cu rigoarea tactica din Serie A.

In 1989, Italia a disputat, la Sibiu, un meci de verificare in compania Romaniei. Jocul s-a disputat inainte de Coppa del Mondo. Ca si acum, tricolorii erau rudele pricajite ale "azzurrilor". In Ardeal, tricolorii i-au surprins pe peninsulari, castigand la limita, prin golul marcat de Ioan Ovidiu Sabau.

Actualul antrenor al echipei Gloria Bistrita n-a uitat vremurile cand romanii se uitau la italieni ca la niste idoli, dar au gasit forta pentru a le veni de hac. De-atunci, pentru Romania a urmat un lung sir de esecuri in fata Italiei.

Din 2000 am pierdut de patru ori in meciurile cu "squadra azzurra": o data in sferturile Campionatului European din 2000, de doua ori in preliminariile Cupei Mondiale din 2002, si intr-un meci amical disputat la Ancona, in 2003. Pe banca nationalei s-au aflat, la meciurile respective, antrenori titrati: Emeric Ienei, Ladislau Bölöni si Anghel Iordanescu.

Amintiri "Aveam treninguri care faceau "genunchi""

EVZ: Nelutu, ce crezi despre meciul amical cu Italia? Ioan Ovidiu Sabau: E un lucru bun. Iti poti face o evaluare corecta a posibilitatilor, inaintea jocului cu Olanda. Te bati cu cei mai buni din lume, chiar daca se spune ca Italia nu mai este echipa care asta-vara speria lumea.

Se pare ca Roberto Donadoni (n.r. - selectionerul Italiei, numit dupa ce Marcello Lippi a parasit, in triumf, "squadra azzurra") n-a reusit intr-un timp atat de scurt sa-i faca pe jucatori sa uite succesul repurtat la Campionatul Mondial.

E lipsit de importanta rezultatul partidei de la Siena?

N-ar trebui. Trebuie sa tinem la palmaresul nostru, chiar daca este vorba despre o partida amicala. Noi putem bate orice echipa din lume. Numai ca, in preliminarii, tricolorii s-au adunat de fiecare data doar in ultimele momente. Cand suntem in criza de puncte, ne mobilizam. In rest... Un turneu final se castiga nu doar in ultimele doua-trei meciuri, ci de-a lungul intregii campanii.

Marica e noua stea a nationalei. Cine este favoritul tau din actuala echipa nationala?

Mie imi plac Chivu, Rat... Il admir si pe Marica. Este un jucator de explozie, puternic. Un fotbalist modern, cum se cauta acum pe piata internationala. Depinde de echilibrul lui. Nu trebuie sa se automultumeasca, trebuie sa progreseze.

"Italia a preluat strategia Imperiului Roman" Jocul Italiei te-a convins la Cupa Mondiala din Germania? Este cea mai buna echipa din lume?

Da. Italia merita sa fie campioana mondiala. Toti jucatorii au stiut cu exactitate ce trebuie sa faca pe teren. Nimic n-a fost intamplator in jocul lor. Reamintiti-va de meciul cu Australia, cand au rezistat cu calm, desi au jucat multa vreme cu un om in minus. Italia este cea mai disciplinata formatie din lume, din punct de vedere tactic. In Germania, trupa lui Lippi n-a facut spectacol.

Daca ar fi facut show, ar fi disputat doar trei-patru meciuri la Mondiale. Nu-i placut ce spun, dar aici a ajuns fotbalul. Doar rezultatul conteaza. Se cer puncte, se cer victorii. Italia a preluat strategia cu care Imperiul Roman a cucerit lumea! (rade) Acesta este stilul Italiei. Din doua ocazii, iti da trei goluri. Este o echipa tupeista, echilibrata.

Esti in contact permanent cu mai multi antrenori din Serie A. Care e modelul tau?

Ma inspir din metodele de pregatire ale tehnicienilor italieni. Iau materiale, sunt abonat la reviste de specialitate din Peninsula. Andrea Pirlo (n.r. - jucator la AC Milan si fost coleg cu Sabau la Brescia, pe vremea in care "randunelele" erau pregatite de Mircea Lucescu) m-a ajutat sa ajung iarna trecuta in cantonamentul celor de la AC Milan. Atunci am ajuns sa cunosc si mai bine filosofia italienilor.

Ce spui, ai avea curajul sa preiei, in acest moment, o formatie din Serie A?

Nu mi-ar fi teama sa antrenez in Serie B sau Serie C, dar nu m-as baga acum in Serie A. Vreau sa ma perfectionez, sa vad pana la ce nivel pot sa ajung in antrenorat. Mai am multe de invatat. In Romania am activat la Divizia "C" si la "B", iar acum sunt in Liga I. Vreau sa urmeze o formatie care sa aiba ca obiectiv castigarea titlului, dar visez sa antrenez si echipa nationala a Romaniei. Orice antrenor isi doreste sa pregateasca prima reprezentativa.

"In cantonamentul de la Mondial era ca la piata"

In ‘89, Romania invingea Italia. Cum ai trait tu acel succes? Aoleu, ce le-am facut noi, romanii, unor jucatori ca Baresi, Maldini, Donadoni si Zenga! Am jucat bine atunci. Cred ca nu ne-au uitat multa vreme dupa acel meci. Italienii ne-au tratat de sus.

Cand au intrat pe terenul din Sibiu, inaintea meciului, italienii aveau ochelari de soare la ochi, erau dati cu gel... Lui Vialli ii statea de minune, mai ales ca purta un costum de prezentare elegant. Noi eram imbracati cu treninguri care, cand te asezai pe scaun, faceau "genunchi"!

A urmat Mondialul din Italia. Ce-ti mai amintesti?

Noi, jucatorii, eram pierduti in spatiu la acea competitie. Reusiseram o calificare istorica la Mondiale, dupa 20 de ani, si doream sa ne evidentiem cu orice pret la turneul final. Nu eram obisnuiti cu ritmul pe care l-am gasit in Italia.

La hotel roiau fel si fel de impresari. Era ca la piata.. Doream sa ne gasim echipe unde sa ne transferam. La Mondialul din Italia, Romania se gasea in situatia Stelei din Liga Campionilor.

Am ajuns acolo si nu stiam cum le vom face fata unor adversari asa de tari. Cum s-a trezit Steaua la masa cu Real si Lyon, asa ne simteam noi la Mondiale cand am dat peste Argentina. Ne-a fost greu, dar, treptat, am prins curaj.

N-ai fost tentat sa ramai in "Il Calcio" dupa acel turneu final? Italia era cel mai la moda campionat in acea perioada...

Am primit o oferta din partea celor de la Bologna. Dar nu era ceva sigur. Erau doar discutii, nimic concret. Am decis sa ma transfer in Olanda, la Feyenoord, un club despre care auzisem ca este foarte puternic. Si Atletico Madrid se interesase de serviciile mele...

Cosmarul din 2000 Petrescu, Lupescu si Belodedici - la "pensie" In 2000, tricolorii au pierdut de doua ori in fata "azzurrilor": la turneul final al Campionatului European din Belgia si Olanda si in preliminariile pentru Cupa Mondiala din 2002. Pe 7 octombrie 2000, la Milano, Italia umilea Romania cu un scor de neprezentare (3-0), dupa o prima repriza de foc, in care izbutea sa marcheze toate golurile.

Au punctat atunci Filippo Inzaghi, Marco Delvecchio si Francesco Totti. A fost ultimul meci la echipa nationala pentru Dan Petrescu, Ionut Lupescu si Miodrag Belodedici. In deplasarea de la Milano, "Bursucul" a iscat celebrul incident "Cerutti".

Petrescu a condus revolta tricolorilor care nu doreau ca nationala sa aiba costume de prezentare produse de celebra firma italiana, asa cum planuisera sefii federatiei. Dupa acea infrangere, selectionerul Ladislau Bölöni a remaniat echipa nationala.

29 martie 1989

ROMINIA - ITALIA 1-0 Marcator: Sabau (48)

Romania: S. Lung - D. Petrescu, Rednic, Iovan, Klein - Sabau, Mateut, Gh. Popescu, Hagi (86, Lupescu) - Lacatus, Camataru (46, Cigan). Antrenor: Emeric Ienei

Italia: Zenga - Bergomi (51, Marocchi), Ferri (38, Maldini), Baresi, Ferrara - Berti, Donadoni (65, R. Baggio), De Napoli, Giannini - Vialli, Borgonovo. Antrenor: Azeglio Vicini

Stadion: "Municipal" - Sibiu; Spectatori: 20.000; Arbitru: Siegfried Kirschen (R.D. Germana)