Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a reacţionat imediat după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că, la începutul săptămânii viitoare, va fi instituită starea de urgență pe teritoriul României.
Medicul Nelu Tătaru a ținut să sublinieze că nu este un motiv de panică, ci o modalitate prin care autorităţile pot controla mai uşor epidemia de coronavirus, explicând, practic, ce se întâmplă în starea de urgenţă, pentru a se înţelege mai bine.
„Starea de urgență este o stare în care ministrul de Interne devine al doilea om în stat și se pot decreta mai multe măsuri care să ne ajute în tot felul de planul și proceduri pe care le vom implementa. În contextul decretarii stării de urgență se pot limita deplasările, pot fi izolate focare. Starea de urgență merge până la limita drepturilor fundamentale”, a declarat Tătaru la Realitatea Plus.
Secretarul de stat a dat detalii și despre măsurile care se iau în această situație.
„Este o stare intermediară, între cea de alertă și cea de asediu. Vor urma în perioada următoare măsuri în care se vor închide instituții, se vor restricționa sau interzice întâlniri cu un anumit număr de oameni, se simplifică procedurile de achiziție de echipamente medicale. Avem nevoie de tot ce înseamnă materiale sanitare. Au venit primele 8.000, mai vin 30.000 săptămâna viitoare. Am suplimentat numărul de epidemiologi care s-au deplasat în punctele vamale, vom suplimenta numărul de infectionişti, atât din rândul medicilor pensionari cât și rezidenți.
Nu este o creare de panică, este o ușurare a muncii noastre, totul în contextul în care se încearcă limitarea cazurilor. În acest moment sunt peste 1.700 de teste de coronavirus în lucru”, a declarat Nelu Tătaru.
Despre închiderea Bucureștiului
„Nu discutăm despre închiderea orașului, ci despre niște ordine și ordonanțe militare care se pot da în cadrul situației de urgență. Al doilea om în stat devine ministru de Interne și, în contextul acestei stări de urgență, se pot lua anumite decizii: se închid anumite instituții, anumite restaurante, anumite mall-uri, se închide circulația, se pot face controale, se poate limita accesul în anumite zone. Sunt măsuri care se pot lua în contextul Stadiului 3 și în contextul crizei în Europa”, a mai spus medicul Nelu Tătaru.
Starea de urgență este reglementată de articolul 93 al Constituției României, dar și de Ordonanța de urgență numărul 1 din 1999. Ordonanța spune că starea de urgență se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile și prevede măsuri excepționale economice sau de ordine publică.