Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vine cu o nouă informație legată de începerea școlilor. Acesta susține că nu va mai fi nevoie de un aviz epidemiologic de la medicul de familie.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că nu mai este nevoie de avizele epidemiologice eliberate de medicii de familie la începutul acestui an școlar, scrie Antena3.
Până acest an, toți elevii care mergeau la școală sau la grădiniță erau nevoiți să prezinte o adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate și un aviz epidemiologic pentru intrare în colectivitate, ambele documente eliberate de medicul de familie la începutul fiecărui an școlar.
Însă, în urma numeroaselor cereri ale medicilor de familie care spun că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici, se pare că Ministerul Sănătății a luat decizia de a elimina aceste documente.
„În ultimele zile au fost discuții intense cu medicii de familie, cu personalul din învățământ și cu ministrul Educației. În acest moment este sigur că ce prezintă patologie cronică va primi o recomandare de la medicul de familie sau medicul curant, atestând această patologie cronică și poate beneficia de învățământul online, nu va merge la școală.
Adeverința sau avizul epidemiologic se dă doar atunci când lipsește trei zile de la școală pentru o cauză medicală, ceea ce nu credem că este cazul în acest moment. Acea adeverință de revenire în colectivitate, care se dă la începutul fiecărui ciclu se va prezenta, dar se va prezenta și pe parcursul primei săptămâni de școală pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta și evalua toți copiii”, a declarat Nelu Tătaru.
Întrebat despre pauza care s-a luat în testatea vaccinului produs de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, cu care Comisia Europeană a semnat un contract, Tătaru a precizat că este o situație normală.
„Este la una dintre firmele cu care Comisia Europeană are contracte. Într-adevăr, este într-un studiu de fază 3. Fază 3 înseamnă și pacienți sau subiecți cu comorbidități și atunci orice incident oprește acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura, întotdeauna se întâmplă acest lucru. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziționate de CE, cu un posibil plus de 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranșă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a spus Tătaru.
„Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are în acest moment discuții și contracte. Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranşă şi în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur, vom şti şi noi şi-l vom găsi şi pe piaţa europeană”.