Guvernul va negocia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) neimpozitarea profitului reinvestit, deşi este constrâns de limitele deficitului bugetar stabilite în discuţiile cu cele două instituţii, a declarat, ieri, premierul Emil Boc.
„Ştim că sunt unele lucruri scadente şi pe care trebuie să le realizăm, de exemplu, neimpozitarea profitului reinvestit. Dorim să discutăm acest aspect atât cu CE, cât şi cu FMI, pentru a putea implementa această măsură”, a spus Boc, citat de Mediafax. El a amintit că Fondul şi Comisia de la Bruxelles au impus României, inclusiv prin acordul de împrumut, să respecte anumite limite ale deficitului bugetar. Deficitul bugetar, în pericol
„Din nefericire, avem triple constrângeri: avem o constrângere legată de procedura deficitului excesiv declanşată împotriva României, a doua situaţie este dată de cadrul macroeconomic negociat cu Fondul Monetar şi CE, de a rămâne în acest deficit de 4,6%, iar în al treilea rând avem povara crizei economice, care ne obligă să asigurăm dezvoltarea economică a ţării”, a afirmat premierul. Ministrul pentru IMM, Constantin Niţă, a anunţat, în urmă cu aproximativ o lună, că măsuri precum capitalizarea CEC şi a Eximbank şi neimpozitarea profitului reinvestit vor fi realizate în a doua parte a anului, deşi au fost anunţate pentru primul semestru.
Atât neimpozitarea profitului reinvestit, cât şi capitalizarea celor două bănci sunt măsurile anticriză aşteptate de oamenii de afaceri. Cele două măsuri au fost negociate de partenerii de dialog social, însă guvernul Boc a amânat implementarea lor, ceea ce a dus la critici din partea oamenilor de afaceri. În programul de convergenţă transmis de guvern către Comisia Europeană, neimpozitarea profitului reinvestit este prezentată la modul general, fără o dată de intrare în vigoare şi fără un impact bugetar, după ce în varianta de proiect elaborată anterior această facilitate era indicată ca urmând să fie aplicată din 2010 şi doar pentru anumite activităţi.
Pe de altă parte, şeful biroului Băncii Mondiale (BM) la Bucureşti, Benoit Blarel, a afirmat ieri că este foarte important ca guvernul să fie mai eficient în utilizarea resurselor şi că există riscuri în orice reformă care trebuie implementată. „Anii 2009 şi 2010 vor fi dificili. E nevoie de consolidare fiscală. În opinia mea, cea mai importantă măsură pentru contracararea efectelor crizei este reforma sectorului public, respectiv capacitatea de a face mai mult cu mai puţine resurse”, a spus Blare.