„Nehotărârea Germaniei cu privire la Ucraina este periculoasă, având în vedere situația militară din război” - La Razón

Sursa foto: EPA/FILIP SINGER

Vizita cancelarului german Olaf Scholz la Washington pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden dobândește un simbolism enorm după ce ambele țări au aprobat expedierea de tancuri în Ucraina. Markus Ziener, investigator principal la German Marshall Fund și profesor de jurnalism la Universitatea de Științe Aplicate din Berlin, explică cum este relația dintre cei doi lideri.

Reporter: Cum ați descrie relațiile dintre Statele Unite și Germania? S-au înrăutăţit sau sunt bune cu Scholz?

Markus Ziener: Interesant este că atât Joe Biden, cât și Olaf Scholz au câteva trăsături în comun. Ambii nu caută soluții rapide, ci mai degrabă își iau timp înainte de a lua decizii. De asemenea, ei încearcă să păstreze o distanță cât mai mare posibil faţă de mediul politic nervos în care își desfășoară activitatea. Ambii cred mai mult în propria lor judecată decât în ​​înțelepciunea unui public și a unei mass-media alarmiste. Pentru lumea exterioară, această atitudine pare adesea introvertită și îndepărtată de oameni. Cu toate aceste asemănări, Biden și Scholz par să se înțeleagă destul de bine. O bună înțelegere la nivel personal este o condiție prealabilă atunci când vine vorba de probleme de război și pace.

În acest context, iritațiile recente legate de presupusa presiune exercitată de Germania asupra Statelor Unite pentru a trimite tancuri Abrams cu scopul ca şi germanii 

să-și trimită tancurile Leopard în Ucraina par să fie, de asemenea, de importanță secundară. Una dintre pietrele de temelie ale guvernelor germane a fost întotdeauna aceea de a nu merge singur în deciziile majore de politică externă. Pentru Scholz, a fost întotdeauna o "datorie" să acționeze la unison cu Statele Unite în chestiunea trimiterii de arme grele în Ucraina. Deși Scholz a fost criticat pentru că nu a dat dovadă de suficientă determinare ca lider și s-a ascuns în spatele Statelor Unite, cancelarul nu este dispus să se abată de la această linie.

Relația dintre Germania și Statele Unite nu este efuzivă, dar este solidă. Va fi vreodată relația dintre Scholz și Biden la fel de cordială precum a fost cea cu Angela Merkel la sfârșitul mandatului lui Obama ? Probabil că nu, pentru că Scholz arată foarte rar emoție. Dar cei doi sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește războiul din Ucraina, despre tratarea cu Rusia și chiar pe probleme importante referitoare la China.

Reporter: Care a fost reacția în Germania cu privire la teoria conspirației care acuză Statele Unite că se află în spatele sabotajului Nord Stream2?

Markus Ziener: De fapt, nu au fost multe reacţii. Este pură speculație cine stă în spatele distrugerii Nord Stream 2. Ar fi ceva de care ar beneficia Statele Unite? Probabil. Ar fi înțelept din partea SUA să facă asta unuia dintre cei mai importanți aliați ai săi din Europa și pentru un proiect care era deja condamnat? Nu. A fost fezabil din punct de vedere tehnic? Potrivit experților, este imposibil să faci explozii uriașe subacvatice fără a fi detectat. Probabil că nu vom ști niciodată pe deplin ce s-a întâmplat și cine a fost în spatele acestei fapte.

Reporter: Acționează Germania cu responsabilitate și capacitate de conducere în războiul din Ucraina?

Markus Ziener: Germania continuă să acționeze indecis și să evite să ia inițiativa. Acest lucru este deosebit de periculos, având în vedere situația militară actuală din Ucraina. Pentru a respinge o nouă ofensivă rusă, Kievul are nevoie de muniție, tancuri și arme antiaeriene. Ucraina consumă tone de muniție în fiecare zi, iar proviziile occidentale se epuizează și trebuie reaprovizionate. Dar fostul ministru german al Apărării a închis ochii cu privire la acest aspect și nu s-a implicat. Deși este adevărat că există o mișcare în creștere în Germania care solicită mai multe eforturi pentru a pune capăt războiului și a începe negocierile, este la fel de adevărat că o înfrângere ucraineană ar avea consecințe majore și pentru Germania. În primul rând, din punct de vedere al securității, pentru că Rusia ar putea fi tentată să atace alte țări vecine după o victorie asupra Ucrainei. Pe locul doi, valul de refugiați care s-ar putea ridica la milioane. Prin urmare, Germania ar face bine să facă mai mult, cu determinare, și să pună Ucraina într-o poziție în care să poată rezista Rusiei.

Interviu realizat de Goyo G. Maestro - larazon.es

(Traducerea Rador)