Faci Revelionul la RESTAURANT? Acestea sunt NEGLIJEN?ELE frecvente ale angaja?ilor care te îmboln?vi

Atunci când intra?i în localul unde v? ve?i petrece noaptea dintre ani, nu v? l?sa?i furat de priveli?tea s?lii festive. Uita?i-v? cu un ochi critic dup? murd?ria ascuns? ?i ave?i grij? la anumite alimente care v? pot declan?a alergii.

“Avem un sistem de ap?rare destul de puternic împotriva bacteriilor care se ascund în mâncare, dar asta nu înseamn? c? nu trebuie s? fim precau?i când lu?m masa în ora?”, spune nutri?ionista Beth Kitchin, RD, assistent profesor la Universitatea Alabama din Birmingham. Potrivit acesteia, ideal ar fi s? comand?m alimente „sigure” precum friptura bine f?cut? în loc de cea în sânge, ou?le fierte tari nu moi ?i legume g?tite în loc de salate crude. Cele mai frecvente erori întâlnite în buc?t?riile restaurantelor care v? pot periclita s?n?tatea sunt: - Contaminarea de la un aliment la altul, atunci când carnea crud? ?i legumele pentru salat? intr? în contact. - Angaja?ii bolnavi sunt de asemenea un pericol pentru clien?ii de la mese. Un studiu efectuat de Universitatea Duke sugereaz? c? unul din zece angaja?i ai restaurantelor vin la serviciu bolnavi. Fenomenul în sine îns? nu v? poate afecta decât dac? persoana uit? s? se spele pe mâini, s? poarte m?nu?i sau s?-?i acopere gura atunci când str?nut?. - Alergiile pot fi evitate dac? înainte de a comanda un fel de mâncare cere?i s? vi se spun? cu exactitate ce con?ine. Altfel, risca?i s? nu afla?i c? orezul asiatic con?ine alune, salata include c?p?uni sau pr?jitura are în compozi?ie ou?. - Temperatura ar trebui s? fie o regul? de aur a restaurantelor, dar se întâmpl? adesea ca gradele din congelator s? fie peste limita admis? sau supele s? fie c?ldu?e ?i nu fierbin?i, a?a cum e indicat pentru a preveni r?spândirea bacteriilor - Cu greu ne putem da seama dac? în buc?t?ria unor localuri este sau nu curat, îns? ne putem face o idee în func?ie de cât de între?inute sunt fe?ele de mas? ?i dac? farfuriile sunt lipsite de pete. Totu?i nu trebuie s? devenim paranoici de fiecare dat? când cin?m la restaurant, spune Elliot T. Ryeser, expert în siguran?a alimentelor. Acesta m?rturise?te c? el însu?i comand? cu încrede aproape orice, în afar? de pe?te sau midii crude.