Negarea Holocaustului, condamnata de ONU

Adunarea Generala a ONU a adoptat vineri o rezolutie care condamna negarea genocidului comis de regimul nazist impotriva evreilor.

Documentul este o reactie a ONU la negationismul practicat de Iran. Secretarul de stat adjunct american Nicholas Burns a subliniat ca rezolutia e inspirata de comportamentul Iranului, al carui presedinte, Mahmoud Ahmadinejad, neaga sistematic Holocaustul.

 "Acest document condamna fara rezerve orice negare a Holocaustului", se arata in rezolutie. Iranul a catalogat rezolutia drept "un act politic". Textul a fost adoptat prin consens, fara vot, de 103 din cele 192 de tari membre ale ONU. Rezolutiile Adunarii Generale ale ONU nu au caracter diferit de cele ale Consiliului de securitate, dar au o puternica valoare morala si simbolica.

Tensiune la ONU Adunarea nu a fost lipsita de controverse. In discursul sau, ambasadorul Israelului la ONU, Dan Gillerman, a atacat dur Iranul: "In timp ce natiunile lumii s-au reunit aici pentru a afirma veridicitatea Holocaustului cu intentia de a nu mai permite niciodata un nou genocid, un membru al acestei Adunari isi procura mijloacele pentru a comite unul", a spus Gillerman cu referire la programul nuclear iranian.

"Presedintele iranian vrea sa spuna: "Nu a existat Holocaustul, dar pentru orice eventualitate, vom termina noi treaba inceputa atunci!"", a adaugat reprezentantul Israelului.

Delegatul Iranului, Hossein Gharabi, nu a stat cu mainile in san; in replica, el a declarat ca Teheranul a condamnat in mai multe randuri "orice fel de genocid" si a acuzat Israelul ca e pe cale sa comita unul impotriva palestinienilor.

"Nu exista nicio justificare pentru incercarile regimului din Israel de a folosi crimele din trecut ca pretext pentru a comite noi genocide si crime", a declarat Gharabi, citat de AFP.

"Mitul" Holocaustului Rezolutia ONU survine dupa organizarea la Teheran, in decembrie 2006, a unei "conferinte internationale" pe tema Holocaustului, colocviul de doua zile dovedindu-se o tribuna pentru condamnarea evreilor, noteaza agentia France Presse.

De altfel, Mahmoud Ahmadinejad, controversatul presedinte iranian, a afirmat ca lichidarea a sase milioane de evrei de catre nazisti e "un mit" si continua sa profereze amenintari la adresa Israelului si a principalului aliat al acestuia, SUA.

"Holocaustul e o facatura" sau "Israelul va disparea curand, iar Statele Unite se vor prabusi" - sunt doar cateva dintre amenintarile proferate de Ahmadinejad in ultimul timp.

In 2005, Natiunile Unite au proclamat data de 27 ianuarie ca Ziua Internationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului. Pe 27 ianuarie 1945 au fost eliberati evreii de la Auschwitz-Birkenau, cel mai cunoscut dintre lagarele naziste. Intrucat in acest an data de 27 ianuarie a coincis cu sabathul, ONU a decis sa comemoreze maine Holocaustul.

O catastrofa a umanitatii Sub pretextul ca fac parte din rase inferioare, nazistii au deportat, persecutat si lichidat evrei, tigani, persoane cu dizabilitati, civili sau prizonieri de origine slava (polonezi, rusi), precum si din grupuri adverse (comunisti etc.).

Potrivit Muzeului Memorial American al Holocaustului, cea mai mare institutie din SUA pentru documentarea, studierea si interpretarea Holocaustului, nazistii si aliatii lor au ucis aproximativ sase milioane de evrei, considerati o amenintare pentru "rasa ariana".

In 1933, nazistii au creat primul lagar de munca fortata, la Dachau. In cel mai mare lagar de concentrare, Auschwitz, au fost deportati aproximativ 400.000 de oameni, dintre care 200.000 erau evrei, peste 140.000 erau polonezi, 20.000 tigani si 10.000 erau rusi sau de alta nationalitate.

Peste 50% dintre detinutii de la Auschwitz au murit datorita conditiilor inumane: munca excesiva, executii, boli, frig, foame, tortura si experimente medicale.

RASPLATA

Pedepse pentru negationism in Europa

> Procurorul german Andreas Grossmann a cerut vineri condamnarea la pedepsa maxima de sase ani inchisoare a lui Ernst Zundel pentru negarea Holocaustului si propaganda antisemita. Zundel (67 de ani) a plecat la 19 ani in Canada, de unde a fost extradat in 2005 cu mandat de arestare, pentru publicarea unor pamflete antisemite pe site-ul sau. Sustinatorii lui Zundel cer respectarea libertatii de opinie.

> In Germania, negarea Holocaustului se pedepseste cu trei ani de inchisoare. Aceasta tara detine presedintia Uniunii Europene si face presiuni pentru pedepsirea prin lege a negationismului in spatiul comunitar. Acum doi ani, tentativa Luxemburgului de a se folosi de presedintia UE in acelasi scop a fost blocata de Italia, in numele libertatii de opinie.

> Potrivit ziarului "The Scottsman", Bruno Gollnisch, numarul doi in partidul francez Frontul National, a fost condamnat pe 18 ianuarie la trei luni de inchisoare cu suspendare si a primit o amenda de 5.000 de euro pentru negarea Holocaustului.