X

Nedumeriri din cauza noului regulament şcolar. Cine aplică amenzile elevilor pentru absenţe?

Autor: Ioana Tomescu / Data publicarii: 14-09-2014 11:09

Noul regulament şcolar, pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei, creează deja nedumeriri în rândul profesorilor. Una dintre acestea este legată de prevederea potrivit căreia părinţii vor fi obligaţi să plătească amenzi sau să facă muncă în folosul comunităţii, dacă nu îşi duc copiii la şcoală în învăţământul obligatoriu.

Potrivit noului regulament şoclar, părinţii care nu se ocupă de şcolarizarea copiilor săi pot primi amenzi de la 100 la 1000 de lei. Cu toate acestea, dascălii se întreabă cine ar putea aplica aceste amenzi, în condiţiile în care sindicatele au afirmat foarte clar că şcolile nu pot face acest lucru, iar munca în folosul comunităţii nu este reglementată, relatează TVR.

Printre prevederile noului regulament şcolar se numără şi interdicţia elevilor de a folosi telefoanele mobile în timpul orelor şi de a ieşi din şcoală în timpul pauzelor. De asemenea, elevii nu vor avea voie să participe la acţiuni de protest şi vor fi exmatriculaţi dacă au mai mult de 40 de absenţe nemotivate.

O noutate în noul regulament şcolar o reprezintă posibilitatea ca părinţii să poată contesta notele primite de elevi.

Noul regulament va fi aplicat din acest an şcolar, deşi el este încă în dezbatere pe site-ul ministerului.