Neda, câinele cu două doctorate: în droguri şi în ţigări netimbrate

Neda, câinele cu două doctorate: în droguri şi în ţigări netimbrate

O căţea de pe frontiera de vest este singurul patruped din ţară capabil să depisteze mai multe tipuri de mărfuri de contrabandă.

Un câine ciobănesc de la Poliţia de Frontieră Timiş este singurul din ţară cu dublă specializare superioară. Toată lumea se minunează că Neda a ajuns să descopere cu agilitate nu numai drogurile pentru care a fost instruită intens, ci şi transporturile clandestine de ţigări.

E un câine supradotat, ca un om cu cinci facultăţi

După doar două săptămâni de pregătire cu instructorul său, câinele Neda a prins primele sale transporturi clandestine de ţigări. "Erau zeci de cartuşe de ţigări ascunse în locaşuri speciale în maşini, acolo unde ochiul uman nu pătrunde", povesteşte agentul principal Alexandru Filip, instructorul câinelui.

Neda este cel mai eficient patruped de pe graniţă. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat, ca un singur animal să facă treaba a doi câini cu specializări diferite. Atunci când vine vorba de dresajul canin, specilizările pe mirosuri sunt considerate "superioare" şi, fie că e vorba de depistarea drogurilor, a tutunului, explozibililor sau a urmelor, necesită un timp mai intens de instruire şi presupun un nivel de inteligenţă mai ridicat al animalului.

"Noi chiar nu ştim cum a reuşit colegul nostru această performanţă, este ceva foarte greu, imposibil aş zice. Am mai auzit de câini reconvertiţi, adică respecializaţi, dar cu dublă specializare nu. Ceea ce se mai întâmplă, de regulă, e ca animale instruite iniţial pentru a lua urma, dacă nu au randament, să fie dresate pe agresivitate, aceasta fiind o specializare inferioară. Nu mai există însă niciun câine cu dublă specializare", susţine comisarul şef Daniel Iordache, coordonatorul activităţii de pregătire canină de la Poliţia de Frontieră Timiş.

Veterinarul este cel care oferă explicaţia. "Câinele acesta este sperdotat. E ca şi la oameni, unii fac cinci facultăţi, alţii abia termină opt clase", susţine dr. Florin Simion.

A absolvit "Universitatea" din Sibiu printre premianţi Povestea Nedei începe în martie 2010. Un boţ de câine, la vremea respectivă, ciobănescul german a fost dat instructorului - Alexandru Filip, iar când a crescut suficient ca să meargă la şcoala de dresaj, a urmat cursul de instruire de la Sibiu. Specializare: descoperirea drogurilor.

Instructorii de acolo au avut nevoie de patru luni ca să înveţe căţeaua să identifice drogurile de risc şi apoi să semnaleze eficient prezenţa lor. Neda a absolvit printre premianţi. În mai, a venit "acasă" în padocul de la punctul de frontieră Jimbolia.

Pentru că i-a descoperit capacităţile, mult peste cele ale unui alt animal, instructorul a încercat să facă mai multă performanţă cu ea. "La Jimbolia, drogurile sunt foarte rar prezente. În schimb, traficul cu ţigări e la ordinea zilei. Am simţit că are potenţial să facă mai mult decât alt câine", povesteşte agentul principal Filip.

În două săptămâni a învăţat să depisteze tutunul

El şi-a propus să o determine pe căţea să descopere şi tutunul şi a început antrenamentele folosind o banală minge verde de tenis, după care Neda este înnebunită. De altfel, mingea o primeşte ca recompensă de joacă, ori de câte ori descoperă vreun transport ilicit la graniţă. Neda a fost învăţată să asimileze şi mirosul tutunului cu cel al mingii, ceea ce, în termeni de specialitate, se numeşte "continuare de miros". Patrupedul a reacţionat de nota 10.

Nu numai că la antrenamentele cu droguri, zilnic, are randament maxim, dar a devenit expert şi în găsirea ţigărilor, atunci când i se comandă acest lucru. "În general, instruirea câinilor cu care lucrăm are în vedere ca animalul să atingă un coeficient maxim de eficienţă pe o anumită linie: droguri, ţigări, explozivi, urme. Doar cei cu capacităţi speciale pot deprinde mai multe. Am simţit că Neda are potenţial, încă de la Sibiu, unde a fost printre primii din promoţia ei. Asta m-a determinat să încerc să o instruiesc în ceva nou", mai povesteşte agentul.

Poliţistul de frontieră a avut nevoie de fix două săptămâni ca să îşi înveţe patrupedul ca, pe lângă haşiş, cocaină, heroină, extasy sau cannabis să descopere ţigările netimbrate ascunse prin maşini, de către traficanţi.

Ca orice supervedetă, Neda are program special în fiecare zi. Cinci ore de antrenament, apoi joacă cu mingea de tenis, verde, preferata ei, apoi patrularea prin punctul de frontieră.

Pentru munca ei este recompensată cu cea mai gustoasă mâncare de pe piaţă, în valoare de 350 de lei lunar. Silueta îi este verificată drastic: pentru a da randament, bolile trebuie să o ocolească şi mai trebuie să fie zveltă şi în formă. Nu primeşte dulciuri, hălci de carne sau alte "bunătăţi" ca recompensă, ci numai mingea cea verde. "E foarte pacifistă. Când i-am indicat să atace pe cineva, a venit să mă certe pe mine. Câinii nu au voie să sară pe traficanţi." DANIEL IORDACHE, comisar şef Poliţia de Frontieră Timiş

CERINŢE EUROPENE

N-are voie să sară pe infractor, doar îl atinge cu lăbuţa

În actele Poliţiei de Frontieră, Neda figurează ca "mijloc fix". Ca orice "mijloc fix", peste şapte ani va fi "casată", specialiştii considerând că, după vârsta de opt ani, un câine nu mai dă randament. Va fi ţinută în padoc sau un iubitor de animale o va putea lua acasă.

Ca orice vedetă, pe lângă instructorul personal, agentul principal Alexandru Filip, Neda are şi propriul medic. Veterinarul Florin Simion este cel responsabil de silueta şi sănătatea câinelui. Lunar, Neda are întâlnire cu doctorul. "Veterinarul recomandă dieta zilnică, în funcţie de nutrienţii necesari, minerale, proteine etc. Atunci când este cazul îi administrează vitamine. Vizita la veterinar e sfântă", mai spune comisarul şef Daniel Iordache.

Personaj cu bune maniere, Neda are şi o personalitate puternică. Este un câine pacifist, care niciodată nu a executat un ordin de atac venit de la instructor.

Mai mult, a învăţat după cele mai noi cerinţe europene: nu mai are voie să sară la persoana care are asupra ei substanţele interzise, pe care a fost dresată să le descopere, ci atinge numai locul cu lăbuţa, apoi îl semnalează la fel pe instructor. Citiţi şi:

  • Câine poliţist din Sibiu, erou în Spania
  • Cel mai tare "poliţist" de frontieră, câinele Eburg