Necolaiciuc, arestat în SUA pentru o fraudă de 111 milioane $

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost arestat de agenţii federali americani, în West Palm Beach. Pe numele său exista un mandat de arestare internaţional, eliberat de Interpol în anul 2006. Conform ediţiei de ieri a publicaţiei electronice Palmbeachpost.com, românul a fost arestat, după ce mass-media din România a relatat despre faptul că românul este suspectat pentru fraudarea, cu milioane de dolari, a CFR-ului.

În perioada 2000-2004, acesta a sustras peste 80 de milioane de dolari, a căror valoare este estimată astăzi la 111 milioane de dolari. Necolaiciuc, în vârstă de 57 de ani, fost reţinut de agenţii americani de imigrare în oraşul în care locuia de mai mulţi ani. Acesta a fost director al CFR în perioada iulie 2000-octombrie 2003, iar prin fraudele comise a devenit unul dintre cei mai căutaţi infractori români.

Motivul reţinerii în SUA este cel al încălcării condiţiilor de imigrare.

În acea perioadă, ministru al transporturilor era pesedistul Miron Mitrea, în timpul Guvernului Năstase, 2000-2004.

Actualul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a ţinut o scurtă conferinţă de presă, însă nu a oferit informaţii concludente. Acesta a declarat că mai întâi se aşteaptă aducerea în ţară a lui Nicolaiciuc, "şi vedem ce facem după aceea".   Legat de "moştenirile" mandatelor anterioare, Berceanu a precizat că el este responsabil de situaţia din transporturi din momemntul în care a fost învestit în funcţie, nu de ceea ce s-a întâmplat în trecut. Mandat de arestare ilegal

Chiar dacă ancheta a început în 2004, a reuşit să plece din ţară în februarie 2005, întrucât pe numele său nu fusese emis încă un mandat de arestare. În 2006 a fost văzut în Austria, însă agenţii Interpolului nu au putut să îl aresteze, întrucât mandatul eliberat de autorităţile române, respectiv de Judecătoria Sectorului 1, nu era legal.

Referitor la dificultăţile legate de reţinerea lui Nicolaiciuc, Berceanu a precizat că acesta "a fost căutat astfel încât să nu fie găsit".

În West Palm Beach românul are două proprietăţi, fiecare în valoare de aproximativ 400.000 de dolari. Conform presei americane, se afla în SUA din februarie 2007.

Trimis în judecată de DNA La începutul anului trecut, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost trimis în judecată de DNA. În acelaşi dosar au mai fost implicate alte nouă persoane.

Procurorii DNA au precizat că Necolaiciuc, prin funcţia deţinută, a încheiat între CFR şi alte două societăţi comerciale contracte, în urma cărora s-a adus un prejudiciu de 580.663.188.284 ROL. Firmele respective nu erau autorizaţi ca furnizori feroviari, statut care să le pemită livrarea de bunuri şi servicii către CFR.

În ceea ce priveşte obiectul contractelor, acesta a fost constituit de bunuri şi servicii, de la macazuri, motorină, cuplaje electrice, panouri de afişaj, alături de un stoc impresionant de produse inutile, toate achiţionate la preţuri supraevaluate.

Miron Mitrea a intrat şi el în atenţia DNA-ului, suspectat că ar fi trecut cu vederea ilegalităţile de la CFR.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12.11

Vom reveni cu amănunte

CITIŢI ŞI: Necolaiciuc, trimis din nou în judecată

Berceanu îl acuză pe Orban că pregăteşte o serie de "tunuri imobiliare"

Noul Cod Penal „omoară” dosarele anticorupţie